Afbeelding
Nichon Glerum

'Het is feelgood met een rouwrand'

Uit-cultuur/nieuws

EDE Orkater staat donderdag 7 maart met een feelgood-voorstelling over het leven zelf in Theater Cultura. Acteurs Geert Lageveen en Leopold Witte hebben dringend behoefte de balans op te maken. Waar staan ze in hun leven? Hoe lang hebben ze nog? Welke rol willen ze in dit leven nog spelen? Hoe moeilijk gaan het zichzelf nog maken? Hoe willen ze herinnerd worden? En welke plaatjes moeten er gedraaid worden op hun allerlaatste feestje?

Om een antwoord te vinden op die vragen, leggen Geert en Leopold elkaar het vuur aan de schenen. Op dezelfde persoonlijke en herkenbare manier als in hun veelgeprezen voorstelling 237 redenen voor seks, steggelen de mannen dit keer over de dood. Waar de één de dood omarmt als deel van het leven, bezweert de andere haar door allerlei doelen te stellen. Losjes associëren de twee mannen rond het thema, terwijl ze plaatjes draaien van overleden helden en leeftijdgenoten. Regisseur Michiel de Regt laat de twee doen waar ze goed in zijn: een theatrale versie spelen van zichzelf. 237 redenen om door te gaan speelde in 2017 als lunchvoorstelling in Theater Bellevue en wordt wegens succes vanaf september 2018 in langere versie door het hele land gespeeld.

De Pers over deze voorstelling: 'Alles aan deze voorstelling klopt'; '237 redenen om door te gaan is een juweeltje' (Theaterkrant); 'Je bent niet meer jong, je wilt nog steeds van alles, maar de doodsangst dringt zich steeds vaker op. En toch weet het stel er een positieve draai aan te geven' (Volkskrant).Waarom deze voorstelling? Leopold: ,,Langzaam begon bij mij te dagen dat we bij een veel groter vraagstuk waren beland. Dat we daar een nieuwe voorstelling over moesten maken: ons leven als vijftigplusser."

Geert: ,,Ja, we kijken uit over een zee van zorgeloosheid en vrijheid, maar wel in het licht van een in de verte naderende dood. Het is feelgood met een rouwrand. Al onze vrienden worstelen met deze existentiële vragen. Welke rol willen we in dit leven nog spelen? Wat voor iemand wil ik zijn? Hoe moeilijk gaan we het nu onszelf nog maken?" Leopold: ,,Ik speel Leopold, en Geert speelt Geert, als van onszelf afgeleide personages. Geert staat bijvoorbeeld voor Carpe Diem, Leopold staat voor Memento Mori."

De voorstelling is door na te denken over de dood een ode aan het leven geworden. Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar bij de receptie van Theater Cultura, telefoon 0318-672800 of www.cultura-ede.nl. De voorstelling begint om 20.15 uur.

[ORKATER] Orkater is een in Amsterdam gevestigd, landelijk opererend gezelschap dat oorspronkelijk en origineel theater maakt. Orkater komt voort uit theatercollectief Hauser Orkater dat tussen 1972 en 1980 een vorm van muziektheater bracht dat het toenmalige publiek direct aansprak. De expressieve en absurdistische mix van theater, mime en popmuziek was destijds volkomen nieuw en maakte snel school in Nederland. Orkater is een gezelschap van makers. Het zijn de individuele makers die in een wisselende mate van collectiviteit De producties worden afwisselend gemaakt door vaste makers en nieuwe makers.

advertentie