Boris Giltburg is een van de zes meesterlijke pianisten die komend seizoen in de Edesche Concertzaal spelen.
Boris Giltburg is een van de zes meesterlijke pianisten die komend seizoen in de Edesche Concertzaal spelen. Jacqueline Imminkhuizen

Beleef zes pianisten vol passie

18 mei 2019 om 06:19 Uit-cultuur/nieuws

EDE De Edesche Concertzaal pakt met groots uit de nieuwe serie Wereldpianisten. Komend seizoen zijn er klassiekers uit de klassieke muziek op de Bösendorfer Imperial, gespeeld door zes internationaal gerenommeerde pianisten.

Boris Giltburg, Hannes Minnaar, Severin von Eckardstein, Anna Vinnitskaya maakten al grote indruk in de Edesche Concertzaal. Hetzelfde gebeurde met Roman Rabinovich aan de zijde van violiste Liza Ferschtman. Komend seizoen speelt hij een soloprogramma rondom de schilder Picasso. Nieuwkomer in de serie Wereldpianisten is de Fransman Adam Laloum.

BORIS GILTBURG Meesterpianist Boris Giltburg heeft een bijzondere band met de muziek van Rachmaninov. ,,De emotionele kracht is soms zo groot dat ze je als uitvoerder kan overweldigen", weet hij uit ervaring. Ook de luisteraars zijn keer op keer onder de indruk. ,,Boris Giltburg speelt als een acteur die razendsnel switcht tussen angst en bijtgrage agressie", vindt de Volkskrant. Dat geldt zeker voor de 'Preludes', op. 32 die Giltburg op 4 oktober speelt. Gecombineerd met Liszts indrukwekkende 'Études d'Exécution Transcendante'.

ADAM LALOUM 'Dromerig, gevoelig en vol fantasie.' Het zijn zomaar wat indrukken die opkomen bij het luisteren naar het spel van Adam Laloum. Deze winnaar van het Clara Haskil Concours (2009) is een meester in het scheppen van muzikale sfeer. Op 2 november komt hij naar Edesche Concertzaal met een intieme pianosonate van Schubert en karaktervolle stukken van Beethoven en Schumann. ,,Laloum raakt de kern en laat ons mee dromen", schrijft OpusKlassiek.

VON ECKARDSTEIN Tijdens zijn solorecital op 24 januari zorgt Severin von Eckardstein voor een namiddaggevoel midden de winter. Zo zijn de stukken van Debussy, Chopin en Schumann te ervaren. ,,Pure poëzie uit de toetsen", aldus NRC.

PICASSO Ontdek met pianist Roman Rabinovich op 8 februari de muzikale wereld van Picasso. Met muziek van barokcomponist Domenico Zipoli voert Roman Rabinovich je in gedachten direct naar Spanje. Met de gitaarimitaties van het stuk 'Goyescas' van Granados zie je Picasso's schilderij 'De oude gitarist' zo voor je. Ook speelt Roman Rabinovich muziek waarvoor Picasso decorstukken schilderde zoals Stravinski's ballet 'Petrushka'.

ANNA VINNITSKAYA Anna Vinnitskaya is maar zelden in Nederland te horen. Op 13 maart speelt ze in de Edesche Concertzaal. Indruk maakt ze met onder meer de verhalende 'Ballades' van Brahms en de 'Arabeske' van Schumann.

HANNES MINNAAR ,,Pas als ik echt iets te melden heb, speel ik het", vindt meesterpianist Hannes Minnaar. Aan de Bösendorfer Imperial heeft Minnaar op 18 april genoeg te vertellen, want met adembenemende stukken voert hij je langs de hoogste toppen en de diepste dalen van het menselijk bestaan. Met Beethovens energieke 'Waldsteinsonate' zet Hannes je direct in het volle zonlicht. Ravels 'Gaspard de la nuit' roept een duistere sprookjeswereld op van waternimfen, een galg en de plaaggeest Scarbo.

KAARTEN Bestel losse kaarten of de volledige serie via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. In Wageningen: Theater Junushoff. Tot 18 jaar gratis entree.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie