Beluister het Dudok Quartet Amsterdam, het Alma Quartet en het Signum Quartett komend seizoen in de Edesche Concertzaal.
Beluister het Dudok Quartet Amsterdam, het Alma Quartet en het Signum Quartett komend seizoen in de Edesche Concertzaal. Jacqueline Imminkhuizen

Intieme kamermuziek in Edesche Concertzaal

25 mei 2019 om 06:26 Uit-cultuur/nieuws

EDE Op weinig plekken klinkt het strijkkwartet zo goed als in de Edesche Concertzaal. In de sublieme akoestiek versmelten de klanken van de violen, de altviool en de cello met elkaar, zonder dat er ook maar een detail verloren gaat.

Komend seizoen komen drie internationale top-ensembles uit binnen- en buitenland naar de Edesche Concertzaal. Met het Alma Quartet en het Dudok Quartet Amsterdam hoor je het beste wat Nederland te bieden heeft op het gebied van het strijkkwartet. Het gerenommeerde Duitse Signum Quartett speelt met Schuberts 'Der Tod und das Mädchen' één van de beroemdste stukken uit het strijkkwartetrepertoire.

DUDOK Het strijkkwartet behoort tot de intiemste vormen van kamermuziek. Geen wonder dat veel componisten hun meest persoonlijke gevoelens in het strijkkwartet uitdrukten. Het Dudok Quartet Amsterdam speelt op 15 november Mendelssohns dramatische 'Zesde Strijkkwartet'. Dramatisch omdat Mendelssohn er zijn verdriet over zijn overleden zus Fanny in verwerkte. Tevens zou het Mendelssohns laatste voltooide compositie blijken. Tegenover deze van emotie doortrokken muziek plaatst het Dudok Quartet Amsterdam twee zonnige kwartetten van Mendelssohns voorloper Joseph Haydn.

ALMA QUARTET Haydn staat ook op het programma van het Alma Quartet dat op 14 februari 2020 zijn debuut in de Edesche Concertzaal maakt. De eerste noten van Haydns 'Strijkkwartet in G' klinken alsof het Alma Quartet een diepe buiging maakt en vraagt 'hoe maakt u het?' Sjostakovitsj had met zijn 'Derde Strijkkwartet', op. 73 (1946) net na de Tweede Wereldoorlog wel iets anders aan zijn hoofd dan sociale plichtplegingen. Beethovens heerlijke 'Twaalfde Strijkkwartet', op. 127 klinkt als een pleister op Sjostakovitsj' wond.

SCHUBERT Schuberts strijkwartet 'Der Tod und das Mädchen' is zonder twijfel het bekendste strijkkwartet ooit gecomponeerd. Wat maakt dit stuk zo bijzonder? En waarom willen luisteraars het steeds weer horen? Misschien wel omdat het gaat over de essentie van het bestaan. In Der Tod und das Mädchen cirkelen leven en dood om elkaar heen. Xandi van Dijk, altviolist van het Signum Quartett vertelt erover: ,,Schubert heeft het verhaal op verschillende manieren in zijn strijkkwartet verwerkt ... Het drama zit tussen de noten."

Voor Schuberts meesterwerk is nauwelijks een betere vertolker denkbaar dan het sublieme Signum Quartett. Dit Duitse ensemble is specialist als het om Schubert gaat en heeft een jarenlange band met zijn muziek. ,,Voor mij heeft het te maken met de directheid van zijn klanktaal", vertelt Xandi van Dijk. ,,Schubert heeft maar een paar akkoorden nodig om je als speler en luisteraar direct in een bepaalde sfeer te brengen." De uitvoeringen van Schuberts muziek worden door de internationale pers lovend ontvangen. ,,Het kwartet speelt transparant en bezield", vindt Gramophone. ,,Een topensemble dat voor hartverwarmende vertolkingen zorgt", schrijft OpusKlassiek.

KAARTEN Bestel losse kaarten of de volledige serie Strijkkwartetten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10 euro. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot omstreeks 22.00 uur.

Meer informatie op www.edescheconcertzaal.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie