Fernando Cordas en Izhar Elias spelen het beroemde Adagio uit Rodrigo's 'Concierto de Aranjuez'.
Fernando Cordas en Izhar Elias spelen het beroemde Adagio uit Rodrigo's 'Concierto de Aranjuez'. Jacqueline Imminkhuizen

Gitaarmuziek in de Edesche Concertzaal

22 juli 2019 om 06:07 Uit-cultuur/nieuws

EDE ,,Geniet komend seizoen van twee prachtige gitaarrecitals in de Edesche Concertzaal", begint Jan Willem van Ree van de Edesche Concertzaal enthousiast. Grootheden als Enno Voorhorst, Izhar Elias en Fernando Cordas nemen de luisteraar mee naar Zuid-Amerika en het Spanje van Rodrigo's 'Concierto de Aranjuez'. En wat hadden Beethoven en Schubert eigenlijk met de gitaar?

Enno Voorhorst brengt zijn gitaarrecital op 30 november. Voorhorst is een specialist in de muziek van Spanje en Zuid-Amerika. ,,Beleef de Spaanse folklore in Torroba’s 'Suite Castellana' of strijk neer in het Brazilië van Heitor Villa-Lobos en het Paraguay van Agustín Barrios Mangoré. Maar Enno heeft nog meer noten op zijn zang. In 'Notte a Venezia' beleef je een sprookjesachtige Venetiaanse nacht. En met de muziek van Enno's favoriete componist Roland Dyens voert hij je mee naar Parijs. Met Enno Voorhorst beluister je de gitaar in al zijn veelzijdigheid", aldus Van Ree.

BEROEMD ,,Het Adagio uit 'Concierto de Aranjuez' van Joaquin Rodrigo is misschien wel het beroemdste gitaarwerk allertijden. Het melancholieke thema van de blinde Spaanse componist raakt je. Na de eerste paar noten van de melancholieke melodie waan je je meteen in het warme Spanje." Rondom dit stuk spelen Izhar Elias en Fernando Cordas op 28 maart een temperamentvol programma vol schilderachtige en warmbloedige stukken.

BEETHOVEN EN SCHUBERT In de eerste helft van het concert nemen Izhar en Fernando de luisteraar mee naar het Wenen van Beethoven. In 2020 is het exact 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Daarom staat het podium vol met gitaren uit de tijd van Beethoven en Schubert. Ook al schreven Beethoven en Schubert zelf nauwelijks muziek voor de gitaar, hun stukken werd wel degelijk op gitaar gespeeld. Hoe dat klonk laten Izhar en Fernando graag horen met gitaarversies geschreven door Beethovens tijdgenoten. Zelf doet Fernando ook een duit in het zakje met de gitaarbewerking die hij maakte van Schuberts 'Pianosonsate nr. 13', D 664.

LAVINIA MEIJER ,,Een harp kan klinken als een heel orkest, maar ook licht en verfijnd", vertelt Lavinia Meijer over haar lievelingsinstrument. In de Edesche Concertzaal legt Lavinia op 16 en 29 november haar klassieke wortels bloot. ,,Mijn basis ligt in de klassieke muziek, maar tegelijk wil ik laten zien wat er allemaal nog meer mogelijk is."

In een intieme setting speelt Meijer stukken als Debussy's 'Claire de lune' of de 'Gnossiennes' van Satie. Ook laat de harpiste muziek van Ludovico Einaudi horen, afkomstig van haar succesvolle album Passaggio.

Wie kaarten voor meer twee concerten wil bestellen, kan zelf een serie samenstellen, met korting. Bestel kaarten voor de Edesche Gitaarrecitals, MijnSerie of losse kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10,00 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

Meer informatie op www.edescheconcertzaal.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie