'Keuze wethouder niet het breekpunt bij D66'

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

EDE De keuze voor een wethouder is niet de oorzaak van de breuk binnen de fractie van D66. Dat laat fractievoorzitter Stephan Neijenhuis weten. Donderdag stapten Charifa El Kaddouri en Rina Moorman uit de partij om als duo in de gemeenteraad verder te gaan. Volgens hen was een verschil van inzicht over de wethouderskandidaat doorslaggevend om op te stappen.

,,Het is heel vervelend dat dit moest gebeuren", licht fractievoorzitter Stephan Neijenhuis toe. ,,Het verloren vertrouwen om onderling nog samen te werken, draaide niet alleen om de keuze van een wethouderskandidaat. Dat was echt niet het breekpunt. Het was een optelsom van meer zaken. Ik moest constateren dat er geen bereidheid was om naar elkaar te luisteren, ons aan afspraken te houden en compromissen te sluiten. Dat is vooral de reden dat ik concludeerde dat er geen kans meer is tot samenwerking, als we zo met elkaar omgaan. Maar de breuk heeft dus niks te maken met een wethouderskandidaat die we er per se 'doorheen wilden drukken'."

,,Dat gold voor niemand binnen de partij. Maar we wilden wel recht doen aan gemaakte afspraken en de mening meenemen van anderen binnen de partij. Ik heb geprobeerd om de twee fractiegenoten steeds te betrekken bij het proces, maar er werd geen ruimte geboden aan een gezamenlijke oplossing. Toen constateerde ik dat dit geen werkbare situatie is binnen een coalitie, want dat vraagt dat je af en toe moet schikken bij andere meningen en open staat voor compromissen. Die bereidheid merkte ik gewoon niet. Dan moet je eerlijk tegen elkaar zijn en je als partij terugtrekken. Dit zou niet geloofwaardig zijn, omdat we als groep blijkbaar niet konden functioneren."

GEEN VERTROUWEN Neijenhuis zegt dat hij heeft gemerkt dat er onvoldoende vertrouwen was om nader tot elkaar te komen binnen de fractie van D66, die tot donderdag bestond. ,,Dus kwamen we tot de conclusie dat we een pijnlijke, maar wel meest verstandige keuze moesten nemen voor alle individuen. Ik wens hen het beste."

VERRAST De fractievoorzitter verklaart dat hij de problemen niet aan zag komen, maar dat hij dat misschien wel had kunnen zien. ,,Omdat ik hen (El Kaddouri en Moorman) natuurlijk al heel lang ken. Hun houding in de afgelopen weken, die hiertoe hebben geleid, heeft me toch wel verrast. Dan gaat het niet om een specifieke mening, maar vooral wat betreft hun houding ten opzichte van de andere partijleden."

AANSPRAAK Neijenhuis wil geen antwoord geven op de vraag of El Kaddouri misschien zelf aanspraak wilde maken op een wethouderspost. ,,Want dat kan aanleiding geven tot een over-en-weergevecht in de media." Wel laat hij weten dat het stoppen (in mei dit jaar) van de huidige wethouder Johan Weijland niets te maken heeft met de D66-fractiebreuk.

El Kaddouri en Moorman waren (nog) niet bereikbaar voor commentaar.

advertentie
advertentie