You're in the army now: tribute to Donald Byrd

16 februari 2020 om 12:07 Nieuws Deel je nieuws

Zondag 1 maart 2020, 16.00 uur in Huis Kernhem te Ede

De concertserie ‘You’re in the Army Now’ zet legendarische jazzmuzikanten die in het Amerikaanse leger dienden, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de spotlights. Een onderbelichte connectie, want voor veel jazzmusici waren de ‘army bands’ niet alleen een leerschool, maar ook een uitvalsbasis voor hun latere jazz carrière.

Trompettist Donald Byrd is een grote naam in de jazz, die zijn loopbaan startte in een band van de U.S. Air Force. Nadat hij naar New York was verhuisd, trad hij toe tot Art Blakey’s Jazz Messengers en speelde hij met legendes als John Coltrane, Sonny Rollins en Thelonious Monk. In de jaren ‘70 maakte hij succesvol de overstap naar fusion en R&B,  en deze muziek was in de jaren ‘90 de inspiratiebron voor acid-jazz versies van US3 en Guru.

Om de muziek van Donald Byrd te vertolken is geen betere gast denkbaar dan trompettist John Marshall. Opgegroeid in New York speelde hij met alle jazz groten zoals Dizzy Gillespie, George Coleman en Lionel Hampton. Later verhuisde hij naar Duitsland, waar hij een van de belangrijkste solisten was in de WDR Big Band. John Marshall’s voorliefde voor de ‘bop’ zal dan ook op dit concert zeker te horen zijn.

Bezetting: 
John Marshall (trompet), Jos Machtel (bas), Mitchell Damen (drums), Edgar van Asselt (piano)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie