Afbeelding
Janus Visser/BDU

‘Er begint een andere wind te waaien’

Nieuws

Boot heeft het nu veel drukker als toen hij ‘gewoon’ raadslid was. Hij begint bij het CDA met een team met veel ervaring. ,,Het zijn geen mensen, die zo maar zeggen: ‘de fractievoorzitter heeft gelijk’. Dat is natuurlijk de beste training. Je moet alles extra goed doen. Dat is voor mij een uitdaging, ja. Het leuke is na een half jaar, dat je merkt dat je een team begint te worden. En dat ik de meeste steun van Bert Komdeur en Wilke Dekker krijg. Met name Bert is ontzettend loyaal.”

Jaap Boot (CDA) vindt sfeer in de raad verbeterd EDE - Jaap Boot heeft er bijna een half jaar opzitten als nieuwe fractievoorzitter van het CDA. De partij hoopte in het voorjaar weer twee wethouders te kunnen leveren, maar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen liet dat niet toe. Toch volgde Boot beoogd wethouder Bert Komdeur op. ,,Bert gaf ook aan dat we moesten doorstromen. Anders zou alles opstropen. Vooraf was al bekend, dat ik de nieuwe fractievoorzitter zou worden.”

door Jan de Boer

De CDA-fractie vaart in de ogen van Boot een andere koers. ,,Dat zag je al tijdens de bezuinigingen. Wij hebben toch wel een progressieve lijn gevolgd. En dan vooral op het armoedebeleid en de sociale kant. We willen dat er meer efficiency komt en dat er meer op de kosten wordt gelet. Daar kun je op besparen, er gaat een stuk luxe van af. Ik zie bijvoorbeeld veel inhuur op het gemeentehuis. Een functie, die je als grote gemeente altijd nodig hebt, moet je niet inhuren. Neem ze dan maar in vaste dienst. Dat is vijftien tot twintig procent goedkoper.”

Boot signaleert dat er in de Edese gemeenteraad een andere wind begint te waaien. ,,Het begint toch een stukje dualistischer te worden. Het is niet meer zo, dat de coalitie alles dichttimmert en dat de oppositie nog even mag klagen. Je merkt dat het nu meer door elkaar heen begint te lopen. En dat het doel - bijvoorbeeld armoedebeleid - boven coalitie-/oppositiestrijd staat. Dat vind ik heel positief. Als je strijd hebt, kan de bijstandsmoeder daar de dupe van zijn.”

Ook constateert de CDA-fractievoorzitter dat er meer debat in de Edese gemeenteraad ontstaat. ,,Het is niet meer een kwestie van elkaar de vliegen afvangen. Dat heeft ook te maken met de mensen, die in de gemeenteraad zitten. De sfeer wordt er beter op. Er is geen partij meer waarmee niet wordt overlegd. Vorige week heb ik een hele avond met Sani Salim van D66 bijgepraat. Dat was in het verleden niet mogelijk. Je merkt dat D66 zich ook op een constructieve manier wil inzetten. Bij bepaalde dingen waar je hetzelfde over denkt, kun je gaan samenwerken.”

Voorwaarde daarvan voor Jaap Boot is wel dat het onderlinge vertrouwen goed moet zijn tussen de plaatselijke politieke partijen. ,,Je moet niet het gevoel hebben dat je - als je de deur uitloopt - een mes in de rug krijgt. Doordat je andere samenstellingen hebt in de raad, merk je dat er een betere sfeer is. Een goed voorbeeld in de vorige raadsperiode was de samenwerking op het gebied van milieu tussen de VVD en GroenLinks/PE, ja. Daar moest iedereen in het begin wel even aan wennen. GroenLinks/PE ging de VVD bijna rechts voorbij. Ik merk nu dat er meer samenwerking tussen de mensen, dwars door de partijen heen, is. Ik geloof persoonlijk meer in mensen dan in partijen.”

advertentie