Sleutel gaat van Annemarie naar Piet

6 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Veertig jaar heeft Annemarie ten Broek in het onderwijs ‘gezeten’. ,,Ik ben gestart bij de streekschool voor de opleiding van leidsters en kleuterleidsters in Arnhem.” De eerste tijd werkte ze bij kleuterschool De Anemoon in de Gelderse hoofdstad. ,,En later op kleuterschool de Margriet.”

Wisseling van de wacht op De Lettertuin EDE - Door symbolisch de sleutel over te dragen aan de nieuwe directeur Piet Willemsen sloot Annemarie ten Broek haar onderwijsloopbaan af bij basisschool De Lettertuin - voorheen Kernhemschool. ,,Eerst ga ik veertien dagen op vakantie. Ik heb veertig jaar fulltime gewerkt. Ik heb hard gewerkt en heel veel energie en emotie in het onderwijs gelegd. Dan ga ik rustig kijken wat ik daarna ga doen. Mijn man Bert is ook thuis en samen gaan we genieten. En natuurlijk blijf ik de ontwikkelingen van ons openbaar onderwijs volgen.”

door Jan de Boer

De reden om in het onderwijs te gaan was dat zij kinderen leuk vond. ,,Ik kon er heel goed mee omgaan. Een aardige motivatie was ook nog wel dat één van mijn trainers, ik was in die tijd intensief zwemsporter, zei: ‘kind waarom ga je niet in het onderwijs want dan kun je veel zwemmen en heb je lange vakanties.”

Liefde

Alle jaren is de liefde voor kinderen gebleven bij Annemarie ten Broek. ,,In 1976 ben ik in Ede gestart als hoofdleidster bij de kleuterschool De Bongerd. Toen de basisschool kwam in 1985, ben ik daar adjunct-directeur geworden.” De laatste zes jaar was de Edese directeur van de Kernhemschool, die sinds 1 juni als De Lettertuin door het leven gaat. ,,Ik ga het onderwijs uit, omdat ik drieënzestig jaar ben. En de kans krijg om gebruik te maken van de vervroegde uittredingregeling.”

,,Ik heb het niet gezien in het onderwijs, nee,” vervolgt Annemarie ten Broek. ,,Het is klaar na veertig jaar. Ik geef heel graag de sleutel over aan mijn opvolger, Piet Willemsen. Ik heb nog wel ontwikkeld om de school een nieuwe route in te laten gaan. Wij heten nu De Lettertuin en we hebben een nieuwe afdeling, de Leonardoklas voor hoogbegaafden. Dat draag ik met volle overtuiging over.”

De laatste jaren stond ze niet meer voor de klas. ,,Wel ben ik regelmatig ingevallen. Of ik het lesgeven gemist heb? Nee, als directeur zit je ook altijd tussen kinderen. Ik had het gevoel dat ik aan alles mee deed. Ik was geen directeur, die alleen achter het bureau zit.”

Ten Broek is altijd betrokken gebleven bij het onderwijs. Op De Lettertuin is er al jaren sprake van een tekort aan leerlingen. Daar moet een einde aan komen. ,,Het is de bedoeling dat De Lettertuin weer gaat groeien,” weet zij. ,,De school moet een nieuw imago, een nieuw publiek krijgen. De school moet aantrekkelijk worden. Uiterlijk en innerlijk wordt de school opgeknapt.”

De Lettertuin heeft vijf groepen, één groep voor de Leonardoklas en vier combinatiegroepen. ,,We willen nieuw leven blazen in de school. Het begint aardig te lukken. De eerste Leonardoklas zit al bijna vol. In De Lettertuin kunnen we al bijna een tweede Leonardoklas starten. Het zijn leerlingen van binnen en van buiten Ede.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie