Ede slikt kritiek Rekenkamer

8 december 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Ede gaat als de wiedeweerga aan de slag met visie op het gebied van personeelsbeleid.

Nieuwe blik op personeelsbeleid op komst

door André van der Vlerk

De Rekenkamercommissie riep de gemeente hiertoe maandag op tijdens de commissievergadering Algemene Zaken en Middelen. Nu nog is het Edese personeelsbeleid van visie gespeend. Visie moét er komen, oordeelt de commissie, én synchroon lopen aan de visie van de organisatie. De commissie beveelt Ede verder aan om minder slordig om te springen met de administratieve afhandeling van personeelsinhuur. Vaak, zei Rekenkamercommissielid Marianne Wittebol, zijn er niet eens evaluatiegegevens beschikbaar.

In het Rekenkamerrapport staan vernietigende conclusies. Zo rijzen de kosten van de externe inhuur van personeel de pan uit: 11,7 miljoen euro in 2009 tegenover 7,4 miljoen euro in 2006. Bovendien huurt Ede meer in dan de overheid wenselijk acht. Den Haag heeft een vuistregel: bestem maximaal dertien procent van de personeelskosten aan externe bureau’s. Ede zit hierboven.

Wethouder Evert van Milligen zei maandag dolblij te zijn met het kritische rapport en beloofde vaart te gaan maken met álle aanbevelingen. De raad kan in het tweede kwartaal van 2011 voorstellen tegemoet zien. Dilemma is waar Ede vasthoudt aan vast personeel en op welke gebieden incidenteel specialisten worden aangetrokken. De complexiteit van een nieuwbouwproject als Veluwse Poort, maakt dat Ede vaak een beroep deed op extern personeel. ,,Dat scheelt een slok op een borrel.”

Partijen die van de wethouder wilden weten hoe het kan dat Ede de hoge kosten al in 2003 vaststelde, kregen nul op het rekest. Van Milligen weigerde oude koeien uit de sloot halen. ,,Tenzij we van fouten kunnen leren.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie