Tjaard Kooi leidt ouderenfietsclub na twintig jaar nog energiek

20 december 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Tjaard Kooi leidt twintig jaar de fietsclub van de Stichting Welzijn Ouderen (SWO). Daarom ontving hij onlangs een oorkonde en veel bloemen. ,,Dat heeft hij echt verdiend'', aldus Gerard Roes.

Kooi kwam 16 maart 1989 in Ede wonen en hij was toen al 64 jaar. Op 20 december 2010 werd Tjaard 85 jaar. Dat werd gevierd in wijkcentrum De Velder, samen met familie en vrienden. Daar werd hij in het zonnetje zetten voor de vele jaren waarin hij zich heeft ingezet als leider van de fietsclub.

In Juli 1989 is hij begonnen met fietsen bij deze club. Het eerste jaar heeft hij gewoon meegefietst als lid. Destijds waren de heren Gerrit de Heer en Joop van Brummelen de fietsleiders. Al gauw nam Tjaard de taak over van Gerrit de Heer en in 1992 werd hij officieel fietsleider bij Stichting Welzijn Ouderen, op vrijwillige basis. Tot op heden heeft hij de groep samen geleid met onder anderen Joop van Brummelen, Yochem, Pieta Bakker, Wim van Diermen en Ben Blankenstein. Deze groep bestaat uit ongeveer 20 leden. Het bijzondere aan deze activiteit is, dat er twee keer in de week gefietst wordt in weer en wind, behalve als het bij de start al regent. Er wordt per keer ongeveer 30 km. gefietst, het hele jaar door, zomer en winter, ook tijdens de vakanties.

In de jaren 90 ging men in de zomer met mooi weer vaak een picknicktocht maken van 60-70 km., deze werd ook door Tjaard geleid. Dit was goed voor de onderlinge saamhorigheid. Ook ging men in de jaren 90 vaak met een groep op vakantie in Nederland. Dan ging men op de fiets naar het vakantie adres. In 1992 stond er nog een artikel in de krant met foto, dat was bij de tocht van Ede naar Beekbergen.

,,Tjaard maakt van alle ritten die hij leidt aantekeningen. Hij weet elke keer weer een nieuwe route te bedenken die voor velen als een verrassing komt. Hij vertelt evenwel nooit waar de rit naar toe gaat, zelfs niet aan zijn vrouw en dochter, die bijna wekelijks meefietsen. Hij zal daar wel een reden voor hebben, maar ons is niet duidelijk waarom hij dat doet. Hij is sociaal betrokken, weet van de meeste deelnemers iets van hun achtergrond, maar laat daar nooit iets over los wat ten nadele van de deelnemer kan zijn. Het is een mens van weinig woorden. Een echte Groninger, want hij heeft jaren in het noorden van Groningen gewoond'', aldus Roes.

Als het aan Tjaard ligt, zal hij nog lange tijd doorgaan met zijn club, zolang zijn gezondheid het toelaat. ,,Wij willen hem eens uitbundig bedanken voor het vele werk dat hij de afgelopen jaren voor ons heeft verricht.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie