Blije gezichtjes in winterse kou van Litouwen

24 december 2010 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP - Honderden kinderen en gezinnen in de plattelandsregio Kelmé in Litouwen zijn onlangs voorzien van een rijkelijk gevulde kerstdoos en/of levensmiddelenpakket dankzij een speciale kersthulpactie van stichting Colour4kids uit Harskamp die plaatsvond in deze regio.

Met twee afgeladen bedrijfsbussen boordevol kerstdozen, levensmiddelen, kleding, speelgoed en lesmaterialen werd een twee dagen durende rit over ruim 1.600 kilometer ondernomen via Duitsland, Polen naar Litouwen. De vrijwilligers Steven Mulder en Cees van Middendorp uit Garderen, Bouke Klaassen en Roel Koelewijn uit Bunschoten-Spakenburg, Rico Vos uit Hooglanderveen en Erik van Middendorp uit Harskamp trotseerden daarbij barre winterse omstandigheden met ruim 20 graden vorst en hevige sneeuwval. Eindbestemming was de plattelandsregio Kelmé waar de kinderen van een tweetal scholen en een kindertehuis al weken uitkeken naar de komst van de ‘Kerstmannen’ uit Nederland.

Gedurende twee dagen tijd werden de beide scholen, het kindertehuis en een aantal gezinnen voorzien van kerstdozen, levensmiddelenpakketten, kleding, speelgoed en lesmaterialen. Als eerste werd de Karklenai school bezocht waar ongeveer negentig kinderen onderwijs krijgen. Na een enerverende rit door een winters landschap werd het volledig ingesneeuwde dorpje bereikt. Naast blijdschap was er ook veel verbazing bij de plaatselijke betrokkenen over het feit dat de ‘Nederlandse poolexpeditie’ de school had weten te bereiken.

Druppel

,,Ik vergeet de blije gezichtjes in die winterse kou van m’n leven niet meer’’, blikt Bouke terug. ,,Bij aankomst vergeet je meteen alle ellende van gladde wegen en kou. Dan zie je waar je het voor doet en dat is bijna niet uit te leggen.’’ Naast het uitdelen van de prachtig versierde schoenendozen met kerstcadeautjes werden ook levensmiddelen pakketten uitgedeeld bij een aantal gezinnen in en rond het dorpje. ,,De armoede op het Litouwse platteland is groot’’, constateert Erik. ,,Het land was al niet rijk en wordt nu nog eens extra getroffen door de economische crisis. Waar wij steigeren bij 2 tot 3% welvaart inleveren, gaat het in Litouwen met 30 tot 50% tegelijk terwijl sociale voorzieningen zoals een werkloosheidsuitkering nagenoeg ontbreken. Een levensmiddelenpakket en wat kleding is een druppel op de gloeiende plaat, maar geeft Kerst wel enige glans bij een aantal hulpbehoevende gezinnen en alleenstaande moeders. Maar het zet je wel aan het denken’’

De volgende dag werd als eerste de Aukuro school in Kelmé bezocht. Hier werd voor de ouders en de ‘special guests’ uit Nederland een prachtige kerstshow met folkloristische dans en kerstliedjes opgevoerd. Aansluitend deelden we zo’n 150 kerstdozen uit aan kinderen tot en met0 12 jaar. Grote hilariteit ontstond telkens bij het struikelen over de voor ons onuitspreekbare namen van de kinderen. Als dank ontvingen we tekeningen, posters en kerstkaartjes voor de kinderen van de school in Harskamp die de schoenendozen hadden gevuld.

,,Het is vanuit Westers oogpunt moeilijk voor te stellen dat je kinderen nog blij kunt maken met een muts, sjaal, shampoo en een pak stiften’’, stelt Roel. ,,Maar als je niets hebt, ligt dat compleet anders. Zo’n 70% van de kinderen die deze school bezoekt, ontvangt tussen de middag een gratis warme maaltijd op school. Domweg vanwege het feit dat het gezinsbudget onvoldoende is om de kinderen te voorzien van volwaardig voedsel.’’

Santa Claus

In de middag werd het kindertehuis in Kelmé bezocht. Hier verblijven ongeveer zeventig kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Een echte Santa Claus verblijdde de kinderen van het kindertehuis met zijn komst. Met veel muziek en dans, waar we als groep flink in werden betrokken, werd de dagelijkse zorg doorbroken en bracht Kerst verlichting.

,,Ik verbaas me telkens weer over het enorme saamhorigheidsgevoel dat daar heerst’’, vertelt Steven, die inmiddels voor de vierde keer de reis naar Litouwen ondernam. ,,Het is niet de makkelijkste groep kinderen om mee te werken. Alle respect gaat voor mij dan ook uit naar de ‘kanjers’ die onder vaak zeer moeilijke omstandigheden hulp blijven bieden aan deze groep kansarme en minderbedeelde kinderen.’’ Ook Rico heeft het er zichtbaar moeilijk mee. ,,Ik ben hier in het verleden aan het werk geweest met het opknappen van onder meer de douche en toiletruimtes en had het toen al moeilijk met de situatie. Het weerzien met de kinderen was hartverwarmend. Ook zie ik dat alles beetje bij beetje verder opknapt en hoe blij ze zijn met de cadeautjes uit Nederland. Maar voor mijn gevoel verdienen deze kinderen véél beter! En dat maakt het dubbel voor me’’.

Ook het brandweerkorps van Kelmé, dat iedere jaar behulpzaam is bij de verspreiding van de pakketten bij gezinnen in en rond Kelmé, werd weer bezocht. Naast het overhandigen van kerststollen, blikken soep, kleding en presentjes, die beschikbaar waren gesteld door onder meer de vrijwillige Brandweer gemeente Barneveld vanwege het honderd jarig bestaan, werd ook uitgebreid gesproken over de huidige situatie op het gebied van brandveiligheid.

,,Door toedoen van de enorme tekorten bij de Litouwse overheid mag het brandweerkorps van Kelmé op dit moment geen brandstof meer gebruiken voor oefeningen’’, legt Cees uit. ,,Ook voor vervanging van kleding en aanschaf van nieuwe materialen is geen geld. Onlangs heeft het korps wel een ‘nieuw’ voertuig gekregen; een ruim twintig jarig oud legervoertuig (Kamaz) dat geschikt is gemaakt voor brandbestrijding. En als klap op de vuurpijl leveren alle brandweermannen in de maand december ook nog eens 25% loon in omdat het budget voor 2010 op is. De dank vanuit Kelmé is dan ook groot richting de brandweerkorpsen in Garderen en Barneveld en Sapa Profile uit Harderwijk voor de steun die zij de afgelopen jaren hebben ontvangen.’’

Sponsors

Deze kerstactie van stichting Colour4kids werd mogelijk gemaakt door OBS De Roedel Harskamp, Autobedrijf Van den Berg Wekerom, EHW Auto Service Wekerom, Wijnands Autoservice Bunschoten-Spakenburg, Camping De Wijde Blik Garderen, HeJa Ruitersport Garderen, Veurink Mode Hardenberg, Bakkersland Bunschoten-Spakenburg, HeRuBo Bunschoten-Spakenburg, IJzerwarenvakhandel Lekkerkerker BV Amersfoort, Vrijwillige Brandweer Garderen, Brandweer Barneveld, Plus Dee Harskamp, Schildersbedrijf Van Voorst Harskamp, Struik Foods Voorthuizen, Spar Van de Beek Garderen, Coop Brandsen Garderen, Lunchroom Paniny Ede, Bowlingcentrum Harderwijk, Camping De Reebok Garderen, De Ambachtelijke Dorpsslagerij Hooglanderveen, Beatrixkerk Ede, Voortgezet Gereformeerde kerk Garderen en uiteraard al diegenen die de kerstdozen voor de kinderen, levensmiddelen, kleding, speelgoed en lesmaterialen inbrachten of een donatie overmaakten.

Aanvullende informatie en foto’s van deze kerstactie zijn te vinden op de website www.colour4kids.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie