Burgemeester co-opener nationale biologische vakbeurs

31 december 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Cees van der Knaap behoort tot de 25 burgemeesters die als ambassadeurs de BioVak 2011 in Zwolle openen. Het gaat woensdag 19 januari om dé vakbeurs voor duurzame, biologische landbouw, natuur, voedselkwaliteit en ondernemers met smaak: 'Van boer tot winkelvloer'.

,,Biologische landbouw speelt een steeds belangrijker rol in de wereldvoedselvoorziening'', licht Mike de Looze toe. De directeur van de beurs zegt dat die aspect bij de opening benadrukt wordt. ,,De verbinding tussen duurzame, diervriendelijke landbouw dichtbij en de Nederlandse burgers zal ook speciale aandacht krijgen. Plattelandsgemeenten kunnen hun bijdrage leveren evenals de nieuwe generatie. Daarom openen, naast de burgemeesters, ook de ambassadeur van Algerije en een groep schoolkinderen de beurs.''

De biologische landbouw groeit al tien jaar achtereen in Nederland. Steeds meer consumenten weten biologische voeding te waarderen. De redenen daarvoor zijn verschillend: van de eigen gezondheid en de smaak tot dierenwelzijn en milieu. In ons land kopen we jaarlijks voor ruim 700 miljoen euro aan biologische voeding bij supermarkt, natuurvoedingswinkel, bedrijfsrestaurant, speciaalzaak, boerenmarkt, boer en webwinkel.

Krul

Er zijn in Nederland nu ruim 1500 boeren en tuinders die volgens de overheidsregels werken en daarmee hun producten 'biologisch' mogen noemen. De Looze: ,,Het Nederlandse landschap wordt daardoor verrijkt met meer biodiversiteit, koeien in de wei, kippen die buiten kunnen scharrels, vrolijke varkens met een krul in hun staart, en schoon oppervlaktewater en grondwater zonder resten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Veel gemeenten zijn daar een warm voorstander van en geven van hun sympathie blijk door met 25 burgemeesters gezamenlijk de BioVak te openen.''

Op de beurs kunnen niet alleen biologische boeren, verwerkers en retailers inspiratie opdoen en contacten leggen. Gangbaar werkende boeren kunnen komen kijken of biologische landbouw bij hen en hun bedrijfssituatie past. ,,Er zijn ook steeds meer 'gewone' bedrijven in detailhandel en horeca voor wie biologische producten een mooie aanvulling op het assortiment zijn. Zo presenteerde vorig jaar een bekende krokettenfabriek op de beurs voor het eerst een biologische Grootmoeders kroket'', zegt De Looze.

BioVak 2011 wordt georganiseerd door ICEM in samenwerking met de Vakgroep Biologische Landbouw LTO/Biologica en bioKennis. info: www.biovak.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie