Onderzoek nekpijn in laatste fase

5 januari 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - Als paracetamol niet meer helpt en de pijn in je nek blijft, kun je naar de huisarts of direct naar de therapeut. Maar waar moet je voor kiezen: de fysiotherapeut of de manueel therapeut? Bij welke behandeling ben je het meest gebaat? Therapeut Hans Kropman, gelieerd aan het Gezondheidscentrum Veldhuizen in Ede en als onderzoeker aan het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St. Radboud, vertelt over het NECKproject en zoekt mensen met nekklachten.

Nekpijn behoort tot de meest voorkomende klachten van het bewegingssysteem. Ongeveer tweederde van de bevolking krijgt een keer met nekpijn te maken. Op dit moment heeft ruim vijftien procent van de mensen nekklachten. ,,We zijn voor ons onderzoek op zoek naar deze mensen met zogenoemde aspecifieke nekklachten. Dat wil zeggen: klachten die geen duidelijke oorzaak, zoals een ongeluk of een aandoening, hebben. Uit onderzoek is gebleken dat zowel manuele therapie als fysiotherapie een positief effect op het herstel hebben. Maar welke manier van therapie is nu de beste? Dat willen we weten.''

Tien vragen

‘We’ is het onderzoeksteam van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. Kropman: ,,Als we antwoord krijgen op onze onderzoeksvraag kunnen huisartsen voortaan beter doorverwijzen en mensen met klachten een meer gerichte keuze maken.'' Op dit moment zijn landelijk nog maar 50 patiënten nodig om straks goede uitspraken te kunnen doen. Kropman: ,,We zoeken mensen met nekklachten (pijn in het nek- en schoudergebied) die al meer dan twee weken aanhouden. Mensen die nog niet de stap naar een therapeut hebben gezet, maar wel nadenken over een behandeling.'' Of je hiervoor in aanmerking komt, is op de website www.neckproject.nl te zien, aan de hand van tien vragen.

Over de verschillen tussen fysiotherapie en manuele therapie: ,,Bij manuele therapie (de Utrechtse methode waarbij niet gekraakt wordt) bestaat de behandeling grotendeels uit het bewegen van de gewrichten op een zeer zachte subtiele manier. De behandeling bij de fysiotherapeut bestaat uit oefeningen eventueel aangevuld met massage.'' De aangemelde patiënten krijgen een van deze twee therapieën, die door loting wordt bepaald.

Het onderzoek is nodig, stelt Kropman. ,,Nekklachten moeten effectief worden opgelost. Deze klachten hebben niet alleen een negatieve invloed op het leven zelf, ook kost het de economie miljoenen aan euro’s, waarvan een deel medische kosten zijn. Het NECKproject, dat staat voor Nederlands Effectonderzoek Cervicale Klachten, zal ook een economische kostenanalyse van beide behandelvormen maken. En dat is ook van belang voor de mensen. Als we de directe kosten kunnen verminderen, zullen de pakketten van de aanvullende verzekeringen ook worden geminimaliseerd.''

Wie zich aanmeldt en voldoet aan alle criteria wordt in de praktijk voor Fysiotherapie Veldhuizen onderzocht door een onderzoeksassistent van het NECKproject. Het eerste onderzoek is gratis en komt niet ten laste van de aanvullende verzekering (av). De behandelingen die daarna volgen worden vergoed indien u daarvoor aanvullend verzekerd bent. Voor behandelingen uit deze av geldt geen wettelijke eigen bijdrage.

Interesse? Neem dan een kijkje op www.neckproject.nl of neem contact op met het secretariaat op 06-30211266. Gegadigden kunnen ook mailen met info@neckproject.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie