Acht kandidaten voor bouw twee windturbines

5 maart 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeente Ede heeft acht inschrijvingen ontvangen op de aanbesteding van de twee windturbines, die de gemeente wil laten bouwen langs de A30, aan de rand van bedrijventerrein A12.

De komende weken worden de inschrijvingen beoordeeld aan de hand van de criteria die opgesteld zijn bij de aanbesteding. Naar verwachting kan het college van burgemeester en wethouders in april beslissen welke partij de windturbines mag gaan bouwen en exploiteren.

De acht inschrijvingen voor de bouw van de windturbines worden de komende weken beoordeeld aan de hand van de opgestelde gunningscriteria. De partij die het beste scoort op deze criteria krijgt de concessie. De criteria zijn in volgorde van belangrijkheid: Ten eerste de prijs, die het bedrijf aan de gemeente wil betalen voor de 20-jarige concessie; Ten tweede de wijze waarop het bedrijf ruimte biedt, via (financiële) participatie, aan Edese burgers en bedrijven om mee te profiteren van de opbrengst van de windturbines.

Na de beslissing zal de geselecteerde partij de gebruikelijke vergunningen moeten aanvragen. De gemeente zal de aanvragen toetsen aan de geldende bouwvoorschriften en milieuregels. Pas na verlening van de vereiste vergunningen mag het bedrijf beginnen met de bouw van de turbines. Naar verwachting zal de bouw van de turbines eind 2012 beginnen.

De voorraad fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, raakt in hoog tempo op. Daarnaast komt bij de verbranding van fossiele brandstoffen CO2 vrij. Om de uitstoot van CO2 te beperken en niet afhankelijk te zijn van de voorraad olie en gas wil de gemeente de opwekking van duurzame energie stimuleren.

Windenergie is, zeker in een windrijk land als Nederland, een van de belangrijkste vormen van duurzame energie. De twee windturbines in Ede kunnen een hoeveelheid groene stroom opwekken die gelijk is aan het jaarverbruik van ongeveer 3600 woningen en aan de opbrengst van plusminus 150.000 vierkante meter zonnepanelen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie