'De Vijfde Dag' filmt op Enka-terrein over woningmarkt

3 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - De Edese woningmarkt stond de afgelopen week volop in de belangstelling. De media doken op het nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de woningprijzen in drie jaar tijd met bijna twintig procent zijn gedaald. Een cameraploeg van het EO-actualiteitenprogramma De Vijfde Dag trok zelfs een dag op met makelaar Ron Toering, mede-eigenaar van Ditters Makelaars, om de gevolgen van de prijsdaling waar te nemen.

Het actualiteitenprogramma probeerde uit te vissen waarom juist de woningprijzen in Ede zo hard dalen. Volgens Toering is die oorzaak niet zo ingewikkeld. ,,Het is een combinatie van factoren. Landelijk dalen de prijzen. In Ede nog wat harder, omdat hier relatief veel aanbod is van nieuwbouwwoningen. Daarbij moet je niet vergeten dat er ook jaren niet is gebouwd, waardoor de prijzen toen extra hard stegen'', stelt de NVM-makelaar.

Lichtpuntjes

Toering ziet wel degelijk lichtpuntjes. ,,Door de verlaging van de overdrachtsbelasting zijn de verkopen in het derde kwartaal weer gestegen. Bovendien daalt de hypotheekrente. Dit betekent dat woningen ook weer betaalbaar worden voor met name starters. We zien ook dat juist in de categorie starterswoningen de vraag aantrekt. Op die manier komt de woningmarkt weer in beweging.''

Het item over de Edese woningmarkt werd donderdag 29 september door De Vijfde Dag uitgezonden en is nog te vinden op de website www.uitzendinggemist.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie