Harslo en Breukereng te voet

23 november 2011 om 00:00 Nieuws

De aankondiging van de opening daagde de bezoekers uit op klompen te komen naar Camping het Binnenland in Bennekom.

Opening twee Klompenpaden in Bennekom BENNEKOM - De gemeente Ede is twee klompenpaden rijker: het Harsloërpad en Breukerengpad. Wethouder Roel Kremers en directeur Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland openden vrijdag de beide paden met een onthulling van het startpaneel. Circus Klomp zorgde voor een spectaculaire omlijsting op locatie.

door Koen Wilmink

Veluwe

Een aantal mensen, van de ongeveer zestig bezoekers, gaf daaraan gehoor. Ook wethouder Kremers, van oorsprong een Drenth, hield zijn toespraak op klompen. ,,De Veluwe is heel mooi, het is de nummer één, maar de klompenpaden zijn een fraaie aanvulling op het geheel. Ik heb van de zomer een aantal keren een klompenpad gelopen. Dan zie je wat daar allemaal gebeurt.”

Route

Vriend: ,,De klompenpaden zorgen er voor dat mensen het gebied leren kennen. Zo zijn er op de route onder meer educatieboerdeijen en kleinschalige theeschenkerijen.”

Het Harsloërpad en Breukerengpad zijn respectievelijk het zevende en achtste llompenpad in de gemeente Ede. Het Harsloërpad is dertien kilometer lang en loopt door het Binnenveld en toont het afwisselende buitengebied met blauwgrasland, weidevogels en eeuwenoude beekjes.

Het Breukerengpad is 5,5 kilometer lang en verbindt het netwerk van wandelpaden tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe en loopt over landgoed Hoekelum en De Hoeven, een gevarieerd landschap met oude houtwallen.

Grondeigenaren

Arjan Vriend vertelt dat de Stichting Landschapsbeheer Gelderland al vijf jaar bezig is met het realiseren van Klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Ondertussen zijn er 39 van die paden.

,,Zonder de hulp van alle vrijwilligers, de lokale bevolking en de grondeigenaren waren de paden er niet gekomen. Er zijn veel belangen, eisen en wensen bij de betrokkenen.”

Circus

Voor hun inzet werden de ongeveer dertig betrokkenen bedankt en beloond met een vogelkastje in de vorm van een klomp.

Daarna was het de beurt voor Circus Klomp. Eén tafel en drie stoelen had het tweetal nodig om hun acrobatische toeren op, onder en naast de tafel te doen.

Het veelvuldige en luide applaus kwam het tweetal toe. Ook wethouder Roel Kremers was de klos en werd naar voren geroepen om onderdeel te worden van de voorstelling.

Kremers gaf zich over, en werd al snel ‘overmand’ door een ongeveer 65 kilo wegende vrouw van het circusduo op zijn schouders. De bestuurder nam het op de koop toe.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie