Winterse buien

7 december 2011 om 00:00 Nieuws

Voor liefhebbers van mooie wolkenluchten was het genieten geblazen. Een portie pure diepvrieskou trok op een paar kilometer hoogte over ons hoofd. Zo vroor het maandag op 5 kilometer hoogte maar liefst 35 graden. Ideaal voor de vorming van winterse buien. Dit zijn buien die vergezeld kunnen gaan van hagel en natte sneeuw. Het opvallende was, dat de meeste buien op gepaste afstand van ondermeer Ede, Wageningen en Renkum hun weg vervolgden naar het oosten. Met als extra voordeel dat je dan mooi zicht hebt op de imposante wolkenkastelen.

En zo werd er maandag heel wat gestrooid. Niet alleen met pepernoten en ander snoepgoed, maar ook met hagelkorrels en zelfs sneeuwvlokken. Het zout kon nog even in de opslagloodsen van ACV blijven liggen. Bovendien is er tegen hagel lastig te strooien. Elders in Nederland veroorzaakte plotselinge gladheid door hagel enkele ongevallen.

Dinsdagochtend vroeg werd het wat betreft gladheid toch nog even spannend. Tijdens opklaringen ging de temperatuur op weg naar het vriespunt. Om 3 uur in de nacht werd uit voorzorg het strooiadvies afgegeven. Een paar uur later was het natte asfalt van de Hessenweg afgekoeld tot 0.4 graad boven nul. Dat is de reden dat u gisterenochtend vroeg misschien de strooiwagen door de straat zag komen.

Woensdag eist de harde westenwind de hoofdrol op in het weer, en in het weekend keren de winterse buien weer even terug. Met een risico voor gladheid, maar ook die prachtige wolkenluchten!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie