Gemeente vervolgt inburgering zelf

20 december 2011 om 00:00 Nieuws

EDE - Vanaf 2013 hebben gemeenten geen taak meer rond de inburgering van nieuwkomers. De inburgeringsplicht voor deze groep blijft bestaan, maar inburgeraars moeten dit voortaan zelf organiseren en bekostigen.

Het is echter van maatschappelijk belang voor nieuwkomers om voldoende te kunnen integreren in de Nederlandse samenleving, en dat ook andere taalbehoeftigen een beter taalniveau kunnen blijven bereiken. De diverse budgetten (participatiebudget en WEB) zijn echter fors gekrompen en deze trend zal zich richting 2013 en volgende jaren voortzetten. Deze situatie doet een beroep op het innovatieve vermogen van de gemeente.

De gemeente Ede kiest ervoor om de volgende activiteiten te continueren tot en met 2014: inzet taalmaatjes tijdens taaltrajecten; coaching vestiging en zelfredzaamheid (maatschappelijke begeleiding nieuwkomers); extra begeleiding zwaardere groepen nieuwkomers; opvangen gevolgen transitie WEB (volwasseneneducatie) tot en met 2013. Het voortzetten van genoemde activiteiten kan bekostigd worden uit een vrijval van inburgeringsmiddelen van 500.000 euro in 2011.

De periode tot 2015 wordt benut om te beoordelen in hoeverre definitieve voortzetting van deze activiteiten gewenst is, zonder nu afbreuk te doen aan de eerder opgebouwde infrastructuur rond taal en WEB. De activiteiten komen direct ten goede aan de taal- c.q. inburgeringsketen en die van volwasseneneducatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie