Tuinvogeltelling ook in gemeente Ede

28 december 2011 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - De Nationale Tuinvogeltelling vindt op zaterdag 21 en zondag 22 januari plaats. Het gaat hierbij om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar vogels in gemeente Ede.

Vogelbescherming Nederland organiseert dit jaarlijkse grootse evenement in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland. Vele Nederlanders gaan op 21 of 22 januari samen of alleen een half uur lang alle vogels in hun eigen tuin tellen.

Vogelbescherming Nederland hoopt dat iedereen in Ede met een tuin of balkon gaat meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling. ,,In het weekend van 21 en 22 januari telt u een half uur lang, vanuit de luie stoel, alle vogels die in uw tuin of balkon voorbij komen. De resultaten levert u in op www.tuinvogeltelling.nl. Meedoen is niet alleen leuk maar ook belangrijk, want uw ingestuurde gegevens worden gebruikt om inzicht te krijgen in de verspreiding van verschillende soorten vogels in verschillende delen van het land.''

Hoe meer mensen meetellen, hoe meer inzicht Vogelwerkgroepen en Vogelbescherming Nederland krijgen in de ontwikkeling van aantallen en soorten tuinvogels in onze omgeving. En dat helpt voor een betere bescherming van vogels in de buurt. Bovendien wordt aan de hand van alle waarnemingen de 'Nationale Tuinvogel Top tien 2012' samengesteld.

Op de speciale website www.tuinvogeltelling.nl staat hoe mensen precies moeten tellen. Ook kunnen zij hier een online vogelgids openen waarin de verschillende soorten tuinvogels staan omschreven, met afbeelding en met geluid. Op de website staan daarnaast tips om uw tuin zo vogelvriendelijk mogelijk te maken.

,,Het is slim om de vogels van tevoren alvast te lokken. Begin daarom een paar dagen vóór de telling op een vaste plek met voeren. 's Ochtends hebben vogels de meeste honger en zijn ze het actiefst. Het beste moment van voeren én tellen dus.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie