Parkeerplaatsen en tunnel 'zorgpunten' Ede Zuid

9 januari 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Freek Appel, voorzitter van Ondernemersvereniging Ede Zuid (OEZ), vindt dat er uitbreiding van parkeerplaatsen bij winkelcentrum De Spindop noodzakelijk is. Bovendien benadrukt hij de noodzaak van een goede verkeersontsluiting op de hoofdwegenstructuur en 'de meest optimale plaats en volledige tunnel' tussen Ede Noord en Zuid. Dit kaartte hij aan tijdens de nieuwjaarstoespraak voor deze wijk.

De tunnel moet in zijn ogen in elk geval ruimte bieden voor autoverkeer, fietsers en voetgangers, ,,Deze tunnel is voor de toekomstige duurzame economische ontwikkeling van Ede Zuid noodzakelijk.'' Hij prees in dit kader de heer Breman, die pleitte bij het gemeentebestuur voor een voetgangerstunnel van de Casimirlaan rechtoverstekend naar het parkeerterrein achter het winkelcentrum De Spindop. ,,Hij had hiervoor creatieve plannen en zelfstandig ook een financiële dekking bedacht om die tunnel te kunnen realiseren. Wij hebben dan ook als bestuur van OEZ besloten hem te benoemen tot ereburger van Ede Zuid 2011.

Grondeigenaar

Appel is met de OEZ vooral optimistisch dat dankzij de medewerking van de NS als grondeigenaar de ontsluitingsweg en parkeerplaatsen kunnen worden gerealiseerd. ,,Door geen directe aansluiting van het parkeerterrein op hoofdwegen zien we dat het komende en vertrekkende vracht- en bezoekersverkeer vanaf winkelgebied de Spindop via de wijk zijn weg vindt. Wij maken ons sterk voor het motto 'Alleen verkeer voor de wijk in de wijk'', aldus Appel.

Hij vindt de parkeercapaciteit voor het winkelgebied De Spindop ontoereikend. ,,In de nabije toekomst neemt vanuit de nieuwbouwwijk Enka de toestroom van winkelend verkeer toe waardoor er een nog groter tekort ontstaat. Een deel van de herontwikkeling van de Kop van de Parkweg zal bestaan uit het realiseren van commerciële ruimten. Hiervoor is parkeercapaciteit nodig. Binnen de plangrenzen van de Kop van de Parkweg is niet genoeg fysieke ruimte om te voldoen aan de parkeercapaciteit volgens de geldende normen.''

Appel vervolgt: ,,Nu is buiten de plangrenzen van de Kop van de Parkweg een claim neergelegd bij het project Spoorzone voor deze benodigde parkeercapaciteit. Aangezien, tegen onze voorkeur in, deze twee projecten niet integraal opgepakt werden en er verschillende tijdsplanningen waren, bestond de kans dat deze claim niet door het project Spoorzone ingevuld kon worden. Gelukkig kan nu dankzij de medewerking van de NS als grondeigenaar wel worden voldaan aan de parkeernorm rondom het winkelgebied De Spindop en na herontwikkeling Kop van de Parkweg.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie