Afbeelding
Foto: Lisette Ruzius/BDU

Geheugenpoli Ziekenhuis Gelderse Vallei herkent dementie op jonge leeftijd

Nieuws

EDE - Niet alleen ouderen kunnen de ziekte dementie hebben. De ziekte komt ook op jonge leeftijd voor maar wordt dan vaak niet herkend. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft samen met de Edese locatie van Pro Persona (ouderenpsychiatrie) de geheugenpoli 65- opgericht. Deze polikliniek is bedoeld om zo vroeg mogelijk dementie op jonge leeftijd te herkennen.

De meeste mensen denken dat dementie een ziekte van de ouderdom is. Maar de ziekte komt ook op veel jongere leeftijd voor. Landelijk hebben naar schatting 10.000-15.000 personen, tussen de leeftijd van 25 en 65 jaar een of andere vorm van dementie.

Juiste diagnose

De geheugenpoli 65- is opgezet om zo vroeg mogelijk dementie op jonge leeftijd te herkennen. Desirée Verheijen, geriater in Ziekenhuis Gelderse Vallei en één van de initiatiefnemers: 'Het duurt nu vaak vier tot zes jaar voor de juiste diagnose wordt gesteld en al die tijd krijgt iemand dan de verkeerde begeleiding! De omgeving denkt bijvoorbeeld dat sprake is van een burn-out of relatieproblemen. Bij de geheugenpoli 65- komt de patiënt twee keer een dagdeel naar het ziekenhuis en krijgt hij binnen vier weken de uitslag. Is het dementie, dan start de behandeling en begeleiding, is het geen dementie, dan wordt onderzocht wat er wel aan de hand is en worden passende adviezen gegeven.'

Begeleiding

Patiënten worden door de huisarts naar de geheugenpoli 65- verwezen maar kunnen ook zonder verwijzing terecht.

De gevolgen van dementie op jonge leeftijd zijn heel anders dan op oudere leeftijd. Als je tussen de 40 en 60 bent sta je nog volop in de maatschappij. De impact op carrière en relatie is veel groter. Je hebt jonge kinderen, financieel nog lang niet de schaapjes op het droge. 'Het is natuurlijk heel hard om te horen dat je dementie hebt, maar vaak ook een opluchting. Je weet wat er aan de hand is en krijgt de juiste begeleiding maar ook de gelegenheid dingen fatsoenlijk te regelen' aldus Desirée Verheijen.

Netwerk

De geheugenpoli 65- is een onderdeel van het project Jong Verleerd van het netwerk geriatrie Veluwe Vallei. Hierin staat ook vroegtijdige signalering van cognitieve problemen op jonge leeftijd door huisartsen, bedrijfsartsen en GGZ medewerkers centraal. Dit project specifiek gericht op jong dementie is uniek in Nederland.

Zie ook de filmpjes over signalen van dementie op jonge leeftijd op: www.netwerkgeriatrie.nl.

advertentie