Afbeelding

Waterpolosters Oranje zeker van ticket olympisch kwalificatietoernooi

Nieuws

EDE - De Nederlandse waterpolovrouwen hebben hun eerste zege geboekt op het Europees kampioenschap waterpolo in Eindhoven. In een opnieuw volgepakt PvdH-Zwemstadion werd Groot-Brittannië zondag met 12-6 verslagen.

Nederland eindigt hierdoor als derde in de poule en neemt het dinsdag in het vervolg van het toernooi op tegen de nummer 2 van poule B, waarschijnlijk Italië. De winnaar van dat duel gaat door naar de halve finales. En passant is Oranje nu ook zeker van het Olympisch kwalificatietoernooi.

Na nederlagen tegen Rusland en Hongarije stonden de vrouwen van bondscoach Mauro Maugeri onder grote druk om voor eigen publiek de afsluitende groepswedstrijd te winnen. De spanning vond zijn weerslag in het veld. De Britsen namen meteen een voorsprong en leidden na een periode met 1-2, later zelfs met 1-3.

Tot in het derde kwart bleef de outsider in het kielzog van Oranje (6-6). Daarna nam Iefke van Belkum haar ploeg bij de hand en werd het gat geslagen. ,,Het ging niet van harte vandaag, vooral de eerste twee parten ging het moeizaam,” blikte Van Belkum terug. ,,We waren toch zenuwachtig. Er lag veel druk op en er was heel veel publiek. Halverwege zeiden we tegen elkaar: ‘laat je niet kennen, we gaan het nu laten zien’. En dat hebben we gedaan.”

In het vervolg bleek toch wel het surplus aan kwaliteit bij Oranje. Mauro Maugeri kon het zich zelfs veroorloven in de slotfase zijn complete basis rust te gunnen en de wisselspeelsters ook de nodige speelminuten te geven.

Vivian Sevenich van Polar Bears Ede was een van de doelpuntenmakers.

NEDERLAND – Groot-Brittannië 12-6

Periodestanden: 1-2, 5-3, 4-1, 2-0

Doelpunten Nederland: Iefke van Belkum 5, Mieke Cabout 3, Sabrina van der Sloot, Yasemin Smit, Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich.

Doelpunten Groot-Brittannië: McCann 2, Leighton 2, Gibson-Byrne, Winstanley Smith.

Bron: www.waterpolo.nl

advertentie