Expositie Géphil in Huis Kernhem

26 februari 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Géphil exposeert tot en met 18 maart Géphil in Huis Kernhem met schilderijen, tekeningen, etsen en sculpturen.

Géphil is de artistieke naam van kunstenaar Gérard Philipsen uit Arnhem. Géphil studeerde in 1975 cum laude af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Daarna gaf hij enkele jaren privéles in oude schildertechnieken. Hij werkt in diverse technieken, zoals potlood, olieverf, etsen en ruimtelijk, maar hij is bovenal een uiterst bekwame tekenaar. Portretten vormen een belangrijk onderdeel van zijn oeuvre. In 2010 is Géphil uitgeroepen tot Talent Seekers 2009-2010 Top 1 Artist in de categorie 'Schilderen, tekenen, graveren'.

Het werk van Géphil is moeilijk in een stroming onder te brengen, maar het zou als 'fantastisch realisme' kunnen worden bestempeld. Symboliek, de relatie tussen mens en kosmos en de wereld achter de alledaagse verschijnselen, komen in zijn werk tot uitdrukking. Met meer dan fotografische precisie legt hij ijle droombeelden vast. Beelden die hun beschouwer een spiegel voorhouden. Niet een spiegel waarin zij hun uiterlijke gestalte herkennen, maar een spiegel die beelden uit het onderbewuste weerkaatst. Dat maakt hem tot een picturale chroniqueur van ons collectief onderbewuste.

In zijn meest recente werk spelen twee thema's een belangrijke rol: De Donna Dolicho's en de Exo's. De Donna Dolicho's zijn geïnspireerd op een zeer oude wereldwijde traditie waarbij de schedels van mensen door middel van inbinden werden verlengd. Deze lange hoofden waren wellicht een teken van wijsheid en goddelijkheid. De Exo's zijn geïnspireerd op pantsers en uitwendige skeletten ('exoskeletons'). De prehistorische trilobiet en de hedendaagse pissebed hebben hier model voor gestaan. Maar ook bepantsering zoals het harnas en de Griekse helm zijn hierin te herkennen.

De expositie is geopend op zaterdagen en zondagen van 12.00-17.00 uur, alleen op zondag 18 maart van 14.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

Agenda gegevens:

Expositie Géphil, Huis Kernhem te Ede, 3 tot en met 18 maart, zaterdagen en zondagen van 12.00-17.00 uur, zondag 18 maart van 14.00-17.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie