Afbeelding
Foto: Samira Uddin/BDU

Woonstede pakt scheefwoner niet aan

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Woningcorporatie Woonstede gaat de huur voor zogenaamde scheefwoners in de gemeente Ede niet verhogen. Huishoudens met een bruto jaarinkomen boven de 43.000 euro krijgen daarom per 1 juli geen extra huurverhoging van vijf procent.

De Tweede Kamer neemt binnenkort een besluit over de mogelijkheid om de huur voor 'rijkere' huishoudens te verhogen. Het wetsvoorstel van minister Spies (Binnenlandse Zaken) krijgt waarschijnlijk steun van coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV. Het kabinet wil met de extra huurverhoging de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Huurders met een boven modaal inkomen, gezamenlijk bruto 43.000, wonen 'scheef' en moeten volgens de wet naar duurdere huurwoningen of een koopwoning verhuizen. Als het voorstel wordt aangenomen, zijn woningcorporaties echter niet verplicht om de huur extra te verhogen.

Volgens Wim Sterkenburg, directeur van Woonstede, draagt de maatregel niet bij aan de doorstroming in Ede. ,,Het extra verhogen van de huurprijs, zonder voldoende extra aanbod van woningen, verhoogt wel de woonlasten, maar vergroot niet het aantal beschikbare woningen. Daarnaast is er ook veel onduidelijkheid over uitvoering van dit besluit", zegt hij.

,,Want wat als wij de huur met vijf procent verhogen en iemands inkomen gaat het jaar erop achteruit? Of wat doe je als er drie mensen in huis een inkomen hebben? Wij willen liever een gezonde doorstroming op gang brengen door de bouw van goede en betaalbare huurwoningen."

Volgens Sterkenburg is er bij het kabinet geen samenhangende visie op een gezonde marktwerking voor koop- en huurwoningen. Maar ook in Ede is er volgens hem nog geen duidelijkheid. ,,De gemeenteraad discussieert op dit moment over de woonvisie. Als daar de juiste besluiten worden genomen, kan dat ten goede komen aan de doorstroming", zegt Sterkenburg.

,,Met een lagere grondprijs bijvoorbeeld kunnen wij meer betaalbare woningen bouwen. Daarnaast kan de gemeente ook meer aandacht besteden aan bestaande woningen. Als je een wijk aantrekkelijker maakt om in te wonen, gaan mensen sneller verhuizen. Ook kun je met subsidies en leningen woningverbetering stimuleren waardoor woningen makkelijker verkoop- en verhuurbaar zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie