Joods herinneringsmonument op de Paasberg in Ede

17 april 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De onthulling van het Joods Monument aan de Vossenakker op de Paasberg in Ede is woensdag 18 april. Het monument is ter herinnering aan alle omgebrachte Joodse oorlogsslachtoffers uit de gemeente Ede in de periode 1940-1945.

Het gedenkteken is tot stand gekomen op initiatief van het Comité Joods Monument uit Ede. Het monument bestaat uit een stenen plaat, dat rust op vier zuilen. Daarboven staat de Joodse tekst ‘Vergeten is ballingschap; herinneren verlossing’ gegraveerd.

Op het monument staan de namen en sterfdata van weggevoerde Joodse inwoners uit de gemeente Ede. Er staat één naam van een Joodse onderduiker.

Kransen leggen

Tijdens de ceremonie zijn er toespraken van de heer R.L. Ullman van het Comité Joods Monument, Rabbijn mevrouw M.W.M. van Praag en van burgemeester C. van der Knaap. De heer P.M. Schmitz van de Rotary Club Melle-Wittlage uit Duitsland, die geld heeft gedoneerd voor het monument, speelt gitaarmuziek.

Burgemeester Van der Knaap en mevrouw J. Bosman (Comité Joods Monument) leggen een krans namens de gemeente Ede. De heer P. Renkema (initiatiefnemer en Comité Joods Monument) legt een krans namens het Comité Joods Monument.

Liederen

Koorschool Midden Gelderland zingt een lied van Viktor Ullman, een Joods-Tsjechische dirigent en componist. In 1942 werd Ullman naar Theresienstadt gedeporteerd. Daar schreef hij veel muziek, waaronder het lied dat de koorschool zingt. Viktor Ullman overleed in 1944 in Auschwitz.

De ceremonie begint om 14.00 en eindigt om 15.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie