Makelaars willen uitstel bouw Kazerneterrein Ede: ‘Stop bouw in Veluwse Poort’

25 april 2012 om 00:00 Nieuws

Het gaat niet goed met de woningbouw in Ede. De val van kabinet Rutte lijkt niet voor een verbetering te zorgen. De onzekerheid blijft troef. Ede heeft drie grote gebieden, Kernhem, Enkaterrein en Veluwse Poort, waar grote bouwplannen op stapel staan. Dat lijkt te veel van het goede. Tijdens een bijeenkomst onder leiding van oud-wethouder Jaap Modder gaf de makelaardij al eerder aan, dat er veel te veel gebouwd gaat worden in Ede.

EDE - ,,Ede moet oppassen, dat Kernhem geen vergeten wijk wordt.” Woorden van makelaar Arjan van Grootheest, die pleit voor uitstel van de bouwplannen in Veluwse Poort. Het uitstellen of afstellen van de ontwikkeling van het Kazerneterrein wordt - zoals blijkt uit een rondje langs de Edese nieuwbouwmakelaars - gedragen door meerdere makelaars.

door Jan de Boer

Ede zou zich eerst moeten richten op Kernhem en het Enkaterrein. ,,Ede 2025 is heel ambitieus. Alleen moet je in een crises misschien terugschakelen,” stelt Van Grootheest. Volgens hem zou het goed zijn als de provincie Gelderland vijfenzestig miljoen euro uit zogenoemde Nuon-gelden betaalt voor Veluwse Poort. ,,Met de restrictie dat daar dertig jaar niet wordt gebouwd. Je haalt alle hekken weg bij de kazernes. Alleen doe je wat met de kazernegebouwen. Het is een waanzinnig mooie uitloper van de Veluwe. Als de provincie morgen zegt ‘wat vinden jullie er van, het station houden we nog even op de oude locatie. Even pas op de plaats, want we zitten in crisis’ ben ik benieuwd wat de gemeente dan zegt.”

In Kernhem loopt de verkoop niet zo’n vaart. ,,Alles komt daar een beetje tot stilstand”, merkt makelaar Terry Heijnekamp. ,,Je hebt als gemeente toch een aantal mensen bepaalde voorzieningen beloofd, dier er voorlopig niet komen. Je kunt je daar beter op concentreren dan een nieuwe wijk te ontwikkelen. Of de gemeente het doet, is gelukkig niet aan ons. Je moet je concentreren op de markt zoals die nu is. Ga dat niet overspoelen met extra aanbod. Los dat het overheden geld zou kosten, kijk ook eens naar het aanbod van de bestaande woningen. Die hebben hier ook onder te lijden. Het is sowieso een pijnlijke situatie. Als de daar nog meer aanbod krijgt, krijg je daar nog meer mee te maken.”

Als Ede van de kazerneterrein natuur zou laten maken, krijg je dat natuurlijk nooit meer teruggedraaid. ,,Moet dat”, reageert Van Grootheest. ,,Dat is een opsteker voor Ede. Je zet jezelf geweldig op de kaart. Als je morgen die vijfenzestig miljoen euro kan lospeuteren, kun je Veluwse Poort in de ijskast zetten. En kun je je richten op Kernhem met winkels. En realiseer die winkels dan ook eerst, zodat de mensen kunnen zien dat zij in een wijk komen waar de voorzieningen ook zijn.”

Aan het woningonderzoek van de gemeente Ede hecht makelaar Van Grootheest niet veel waarde. ,,Misschien zeggen mensen wel dat ze willen verhuizen, maar dat kan ook pas over tien jaar zijn. Het is de vraag of van de 500 woningzoekers er 200 van buiten Ede zouden toekomen. Wie in Arnhem werkt gaat daar in de buurt wonen en wie in Utrecht werkt gaat in Leidsche Rijn wonen. Slechts een aantal zullen wij hier naar toe trekken. Je bouwt voor de autonome bevolkingsgroei.”

De ambitie van de gemeente Ede om jaarlijks vijfhonderd woningen te bouwen is veel te hoog, vindt de makelaar. ,,In het afgelopen kwartaal zijn er in Ede in de bestaande bouw honderd woningen verkocht. We zaten op 1210 woningen in een jaar. Als de tendens zich voortzet komen we dit jaar op 400 tot 500 woningen uit. In de bestaande bouw redden we het al niet en er staan 1400 à 1500 in de bestaande bouw te koop. Mensen met een bestaande woning, die een nieuwe woning kopen, moeten nog wel hun oude woning kwijt.”

,,Op dit moment zie je dat de markt klantgericht is en zo langzaam gaat. Veluwse Poort is wel het mooiste gebied om te wonen. Het concurreert Kernhem en het Enkaterrein er wel uit. Maar dat moet je niet willen. Als je te veel op de markt zet heb je twee problemen. Namelijk dat het teveel is en dat je op drie locaties bezig bent. En elkaar beconcurreert. Allemaal gefaseerd verder gaan, klinkt wel leuk. Dat werkt niet omdat je in Ede visitekaartjes moet hebben. Dat je een wijk moet hebben waar je trots op bent. In Kernhem staat er nog steeds geen winkel. Je kunt de mensen geen informatie geven, er is daar geen basis die goed is.”

Ede is in Veluwse Poort nu alleen maar bezig om de inkoop van de kazerneterreinen van defensie aan het oplossen. ,,Dat is ook logisch. Je renteklokje tikt door, dus je moet wat”, vindt Van Grootheest.

Het enige gevaar voor Veluwse Poort is als je al je bovenwijkse voorzieningen als een Parklaan en het station oppikt, is er geen weg meer terug. Je zet dus met een probleem. Maar stel nu dat het probleem vanuit de provincie of de landelijke overheid opgelost zou worden, zou je daar blij mee willen zijn of is de ontwikkeling van de kazerneterreinen een doel op zich geworden. Het Enkaterrein en Kernhem hebben als locatie veel potentie. Ontwikkelaars, makelaars en gemeente moeten samen trots worden op de wijken, die we wel gaan realiseren met alle bijbehorende voorzieningen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie