Afbeelding
Archieffoto: Freek Wolff/BDU

Meeste verkeersdoden in Ede

2 mei 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - In de gemeente Ede vallen gemiddeld veruit de meeste doden in het verkeer.

Dat blijkt uit een landelijk onderzoek dat RTL Nieuws uitvoerde naar 3843 dodelijke verkeersongevallen sinds 2006. In het onderzoek werd berekend hoeveel doden er gemiddeld vielen in de afgelopen zes jaar (tot 2012, red.). Het spitste zich toe op de 25 grootste gemeenten in Nederland. Per 100.000 inwoners vielen er in de afgelopen zes jaar in Ede gemiddeld 30,3 doden. Dat is veruit het meeste in Nederland. In Emmen, dat op de tweede plaats staat in het onderzoek, vielen er gemiddeld 22. De Edese wethouder Breunis van de Weerd is ,,best geschrokken" van de cijfers uit het onderzoek.

,,Ik heb de cijfers geanalyseerd en daaruit oorzaken proberen te trekken. Allereerst vraag ik me af of RTL de juiste vergelijking heeft gebruikt. De gemeente Ede is groot en daarom zijn er ook veel kilometer binnen de gemeentegrenzen te maken. Maar het onderzoek heeft wel mijn aandacht", benadrukt Van de Weerd. ,,Ik kan niet duidelijk één oorzaak aanwijzen voor onze hoge score. Wel is het frappant dat Emmen, een gemeente met ongeveer dezelfde structuur en een groot buitengebied, zo hoog scoort", merkt de wethouder op.

,,Mijn vermoeden is dan ook dat het buitengebied van invloed is op de cijfers uit het RTL-onderzoek. In onze gemeente zijn in de periode 2006-2011 31 dodelijke ongelukken in het buitengebied gebeurd. In totaal waren er 44. Dat is behoorlijk wat", aldus Van de Weerd. Volgens hem is het tegengaan van dodelijke verkeersongevallen lastig. ,,Die cijfers zitten we dwars. De afgelopen jaren hebben we best veel maatregelen genomen op gevaarlijke verkeerspunten", zegt hij doelend op bijvoorbeeld de provinciale weg N224.

Provinciale weg

,,Op die weg hebben we veel maatregelen genomen. Zo is er een fietsoversteekplaats ter hoogte van de kruising met het spoor waarop de Valleilijn rijdt. Een deel van de weg in verbreed naar in totaal vier banen. Op het stuk over de heide, richting Arnhem, zijn vaak snelheidscontroles. Allemaal maatregelen om het karakter van de weg te veranderen. Ook op andere gevaarlijke punten hebben we dit getracht. Dat heeft ook succes gehad, want we zien de afgelopen jaren wel een structurele daling van het aantal verkeersdoden", aldus Van de Weerd. Toch is de N224 volgens het RTL-onderzoek een gevaarlijke weg. Per tien kilometer vielen er in de afgelopen zes jaar gemiddeld 5,3 doden.

Algemene maatregelen

,,De ongevallen die nu plaatsvinden hebben diverse oorzaken. Hierdoor kunnen we alleen maar in algemene zin opereren, denk hierbij aan verkeerseducatie. We zijn continu bezig om de wegen in de gemeente Ede nog veiliger te maken, het blijft voor ons een punt van aandacht." Ook zou het Openbaar Ministerie (OM) volgens Van de Weerd een bijdrage moeten leveren. ,,Ik hoop dat het OM hierin groter wordt. Ik vind namelijk dat de middelen voor handhaving, op plekken waar bijvoorbeeld te hard wordt gereden, te beperkt zijn. Er moeten structureel meer controles komen op dat soort wegen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie