Panta Rhei wint regiofinale schoolvoetbaltoernooi

10 mei 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Er lijkt maar geen einde te komen aan het schoolvoetbal. Na de toernooien in Ede, Heelsum en Oosterbeek, plaatsten de finalisten zich voor de regiofinale's. Die vonden woensdagmiddag plaats op het Wilhelmina Sportpark in Heelsum, waar meer dan driehonderd meisjes en jongens niet minder dan 64 wedstrijden speelden. Na een lange voetbalmiddag werden uiteindelijk de Panta Rhei school uit Ede bij de jongens, en de Arnhemse meiden van de Boomhut school de glorieuze winnaars.

door Dick Martens

Maar voor directeur Ien van Doormalen van Solidez de prijzen aan de dolgelukkige winnaars en winnaressen kon uitreiken, gebeurde er veel en van alles op en rond de velden. Technische hoogstandjes, knallende schoten, gruwelijke missers, nagelbijtende ouders, tactische tips, schreeuwende coaches, donder, bliksem en hoosbuien, afgewisseld met een stralende zon en veel, heel veel wedstrijden.

Maar bovenal kon er worden genoten van leuk en goed voetbal. Misschien dat ze er waren, de scouts van bijvoorbeeld Vitesse of NEC, of van FC Twente om talentvolle meiden te scouten. Zo niet, dan hebben ze een kans om jong Gelders talent binnen te halen gemist.

Toch is alleen voetbaltalent niet bepalend voor succes. Dat bewezen bijvoorbeeld de 'Renkumse' meidenteams van de Bernulphus school uit Oosterbeek en de Jac. P. Thijsse school uit Renkum. Beiden hadden een selectie die bestond uit een mix van korfbalsters, atletes en hockeysters en bereikten daar prima resultaten mee. De Bernulphus meiden werden derde in de poule en 'de Jac. P. Thijsse mix' werd na een meer dan bloedstollende penaltyserie uiteindelijk tweede.

Panta Rhei

Na de poulewedstrijden bleven uiteindelijk vier scholen over die gingen strijden om de bekers. Bij de jongens waren dat de finalisten Pantha Rei uit Ede en De Laarakker uit Arnhem-Zuid. Terwijl de Panorama school uit Arnhem-Noord en De Prinsenakker uit Bennekom elkaar betreden om de plaatsen drie en vier.

De glorieuze winnaar werden uiteindelijk 'de Edese kanjers'. De 'kleine finale' werd een prooi voor de Arnhemse boys van de Panorama. De Renkumse deelnemers van de Don Bosco school en Dorendal vielen niet in de prijzen. Zij strandden in de groepsfase.

Vreugde en verdriet

Was de jongensfinale al spannend, de meiden deden er nog een 'klein schepje' bovenop. Voetballend waren de teams van de Jac. P. Thijsse uit Renkum en hun Arnhemse opponenten van de Boomhut aan elkaar gewaagd. De Renkumse meiden namen na een minuut of tien wel een 1-0 voorsprong, maar de 'Arnhemse' gelijkmaker liet niet lang op zich wachten.

Ook een enorme onweersbui niet. Met nog zes minuten op de klok, gingen de hemelsluizen onder donderend geraas wagenwijd open en werd de wedstrijd gestaakt. Na een onderbreking van ruim twintig minuten werd besloten de beslissing vanaf de strafschopstip te gaan nemen.

Dat was even schrikken voor de meiden. Koortsachtig overleg tussen speelsters, coach en zelfs de directeur van de school. ,,Ik heb de keepster en de strafschoppen neemsters 'even' wat ingefluisterd", liet Henk Praster (directeur van de Jac. P. Thijsse school) weten. ,,Lang blijven staan en goed op de voeten van de speelsters letten, heb ik tegen keepster Roos gezegd."

Aan die tips heeft het niet gelegen, want Roos leek de grote heldin te gaan worden. De ene na de andere strafschop ranselde ze uit haar doel. Maar zij en haar teamgenootjes hadden de pech, dat de keepster van de tegenstander hetzelfde deed. Al had die wat meer de hulp van paal en lat.

Beker

Toch ontvingen 'de Arnhemse meisjes' even later uit handen van Ien Van Doormalen, nadat zij de organisatie, de vele vrijwilligers en de clubs RVW, CHRC en Redichem had bedankt, de grootse beker. Zij scoorden uiteindelijk één keer meer. Vreugdekreten die waarschijnlijk in Arnhem nog te horen waren en even diepe ellende in het 'Renkumse kamp'. Maar het welgemeende applaus van coach Alex, de diverse ouders en directeur Henk zorgden ervoor, dat de meiden snel over hun teleurstelling heen waren en sportief de tegenstandsters feliciteerden met de winst.

Maar de meiden (en ook de finalisten bij de jongens) zijn nog niet klaar, want omdat zij in de finale waren gekomen. kwalificeerden zij zich voor de Districtsfinales op woensdag 23 mei in Borculo. ,,Dat wordt overwerken voor mij", liet de Jac. P. Thijsse directeur nog even 'subtiel' weten.

Kortom vanaf de aftrap om 13.30 uur tot dat de deelnemers rond 18.30 uur al dan niet blij weer huiswaarts gingen was het vooral genieten geblazen. Want ruim 300 kinderen te zien sporten blijft een lust voor het oog. Maar dat het een lange dag was geworden kon niet worden ontkent.

Dat was zichtbaar aan de vermoeide gezichten van spelers en speelsters, maar ook aan een aantal moeders, die gezeten in hun strandstoelen de tijd doodden om de Libelle en de bijlage van de Volkskrant 'even' uit te lezen. Zo beleefde eenieder op zijn eigen wijze de lange voetbalmiddag.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie