Grens over in ‘Tour For Life’

30 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Een collega inspireerde Quinten om mee te gaan doen met de fietstocht. ,,Het is een soort privé Tour de France die je rijdt. Op deze manier kun je fietsen met iets heel moois combineren.’’

Jan en Quinten voor Artsen zonder Grenzen EDE - Grofweg 1200 kilometer fietsen in acht dagen en enorme hoogteverschillen overbruggen naar wereldberoemde colletjes. Dat is de uitdaging die Quinten van Til (38) en Jan Feenstra (38) aangaan van 26 augustus tot 2 september. De Edenaren doen mee aan de ‘Tour For Life’, een monstertocht op de fiets van het Italiaanse Bardonecchia naar het Limburgse Valkenburg. Voor het goede doel: Artsen zonder Grenzen.

door Freek Wolff

Al van jongsafaan trapt hij als tourfietser graag de pedalen rond en Quintens laatste tocht was de Amstel Gold Race. Jan koos vaak voor fietsvakanties en neemt hij als fanatiek mountainbiker deel aan wedstrijden, zoals Bergraces in Wageningen en Arnhem. ,,Je moet je dan heel goed concentreren om elke boomwortel te ontwijken. Sinds twee jaar ben ik ook een het racefietsen geslagen’’, aldus Feenstra.

Aan de Tour for Life doen 80 teams van 9 personen mee. Via het internet kwam Quinten in contact met het team Tenuta, de naam van een Leusdens bedrijf dat wielerkleding verkoopt. Andere deelnemers komen uit Heelsum, Zutphen, Apeldoorn en Tilburg. ,,We trainen samen af en toe een tochtje.’’

Bekender dan deze sponsortocht is de Alp d’HuZes, maar het Edese duo koos bewust voor een andere tocht. ,,Ik vind Artsen zonder Grenzen een zeer sympathiek doel, want er wordt speciale noodhulp gegeven. Er wordt in mensen geïnvesteerd, bijvoorbeeld voor een noodhospitaal of in waterpompen. Bij Alp d’HuZes gaat veel geld naar wetenschappelijk onderzoek...’’

Elk team moet in elk geval 15.000 euro aan sponsorgeld op tafel leggen bij de organisatoren. Tenuta zit nu op 10.700 euro en moet dus nog wat mensen warm krijgen voor de actie. ,,We zijn er nog niet...’’ De namen van de sponsors zijn te zien op de speciale site www.tourforlife.nl, waar ook boodschappen achtergelaten kunnen worden. Quintens werkgever ASR, een bankverzekeraar, is bereid hem te sponsoren, terwijl Jan die ervaring heeft bij het samenwerkingsverband Apotheken Ede.

,,Het is een mooie combinatie: sport en een hoger doel. Sponsors hebben echt iets met dit doel en weten dat ze niet onze fietsvakantie betalen. De onkosten voor de trip betalen we natuurlijk gewoon zelf. Ik heb wel altijd iets met bergen gehad. Dat prachtige decor, die geur en kleur, het geeft een kick om daar te fietsen’’, licht Quinten toe.

De Edenaren zullen de eerste dag al meteen de roemruchte Alpe d’Huez voor de kiezen krijgen, in een tocht van 110 kilometer met een hoogteverschil van 2800 meter. Ook de tweede dag is niet misselijk richting Col de Madeleine op 2000 meter hoogte. Via de Alpen, de Jura en de Vogezen wordt daarna koers richting het noorden gezet.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie