Groen licht voor renovatie Frisokazerne

1 juni 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeente gaat de Frisokazerne herontwikkelen en een deel van het pand verhuren aan het Akoesticum, een landelijk centrum voor podiumkunsten. Ook het Gelders Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (KCG) en een horecaondernemer krijgen er onderdak.

Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Daarmee blijft de voormalige kazerne in eigendom van de gemeente. Het besluit betekent dat Nederland een nieuw en uniek landelijk trainingscentrum rijker is. Vanaf 2014 zwaaien de deuren weer open van de Frisokazerne. Eind 2012, begin 2013 legt het college een voorstel voor aan de raad over het Exposeum, een gemeentelijk initiatief voor een expositieruimte en het huisvesten van lokale musea.

De Frisokazerne, een rijksmonument uit 1903, is een van de twee beeldbepalende gebouwen van het voormalige kazerneterrein Maurits Zuid in Ede. In de toekomst zal het pand het beeld gaan bepalen van de entree van Ede aan de noordkant van het nieuwe station Ede-Wageningen. De herontwikkeling is mede tot stand gekomen door de vraag van Stichting Akoesticum om in dit gebouw een landelijk oefencentrum te huisvesten voor koren, orkesten, theater- en dansgroepen. Onderdeel van het Akoesticum is een hotelfunctie voor de gasten, horeca en studiefaciliteiten. Daarnaast staat Akoesticum voor een eigen programmering van scholing in alle podiumkunsten. De verwachting is dat jaarlijks zo'n 15 tot 20 duizend musici, dansers en acteurs van Akoesticum gebruik maken.

Exposeum

Tegelijkertijd met de interesse van het Akoesticum waren ook de eerste uitwerkingen van het Exposeum klaar. Wisseltentoonstellingen rond voeding, cultuur en duurzaamheid, ook in relatie tot Regio FoodValley, zijn aanvullend op het cultureel karakter van het Akoesticum. Met het Kröller-Müller Museum (Otterlo, gemeente Ede) wordt onderzocht hoe een samenwerking met het Exposeum mogelijk is. Een combinatie Akoesticum en Exposeum kan elkaar op deze plek versterken.

Ede gaat het Frisogebouw opknappen en verbouwen. Op basis van verwachte huuropbrengsten en uitgaande van de exploitatie van het gebouw door de gemeente, kan een groot deel van de benodigde investering van circa 14,4 miljoen euro uit de gebouwexploitatie worden gedekt.

Scepsis

Alle partijen steunden donderdagavond een enthousiaste wethouder Evert van Milligen, die van het gebouw bij het station Ede-Wageningen een gezichtsbepalende plek wil maken. Alleen het CDA en de SGP hadden veel scepsis.

,,We willen een deugdelijk businessplan met goede cijfers'', zei raadslid Geeske Telgen van het CDA. ,,We willen weten wat de grootste risico's zijn, want er is onzekerheid omtrent de partners voor dit project.'' De politica verbaasde zich erover dat de plannen voor de Frisokazerne zo gemakkelijk door de raad omarmd werden.

Telgen informeerde bij de provincie Gelderland over de toekomst van bijvoorbeeld het Gelders Kennis Centrum. Die is zeer onzeker met het oog op de enorme hervormingen die er bij het provinciale bestuur aankomen, terwijl hier wel een deel van de huuropbrengst vandaan moet komen. Bovendien staat nog niet zwart op wit dat er Europese subsidie komt van de zogenoemde Efro, een fonds met geld voor het behoud van cultureel erfgoed. ,,En als we de huren niet bij elkaar krijgen, moet de gemeente bijspringen...'', aldus Telgen ietwat onheilspellend. Met restauratie van het gebouw is 14,5 miljoen euro gemoeid, bij elkaar geschraapt uit allerlei potjes en fondsen, terwijl de gemeente straks alleen de rente kan betalen en de schuld niet minder wordt. ,,We willen in het finale besluit zeker zijn dat het de gemeente geen cent extra kost.''

Ondernemers

Tweederde deel van het hele gebouw moet gerund worden door een stichting die het Akoesticum gaat exploiteren. Dat is volgens Van Milligen goed dichtgetimmerd door een vurig bestuur, met een grote kans van slagen. En mocht dat toch niet het geval zijn, zouden in een dergelijk beeldbepalend, historisch en opgeknapt gebouw vrij gemakkelijk ondernemers hun intrek willen nemen.

Telgen wijst erop dat er jaarlijks 470.000 euro aan huur in het laatje moet komen, waarvan de gemeente 160.000 euro voor haar rekening neemt. Een derde deel van het gebouw krijgt een bestemming als Exposeum en daar zit volgens de politiek nog de meeste risico. ,,Het is niet meer zo dat de lokale musea daarin gevestigd zullen worden. Dat plan is geheel losgelaten. Het is de vraag of de 500.000 euro voor het Exposeum ten koste gaat van de overige musea in onze gemeente. Daarom is dàt geld nog niet toegezegd.''

Foto:

Vlnr: Christien Timmer (Akoesticum), Harold Lenselink (initiatiefnemer Akoesticum), burgemeester Cees van der Knaap, wethouder Evert van Milligen, Rob Herremans (Akoesticum), Johanneke Smeding (gemeente Ede) en Marc Bonekamp (gemeente Ede). Twee andere initiatiefnemers Victor van Haeren en Hans Sluijmer konden niet aanwezig zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie