Kijk en Luistermuseum Bennekom verwerft een orchestrion

10 juni 2012 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Het Bennekomse Kijk en Luistermuseum heeft een 100 jaar oud orchestrion verworven, waarin een viool en een piano mechanisch worden bespeeld.

Het gaat om een Violano-Virtuoso uit 1912, gebouwd in Chicago. Het is de grootste aankoop sinds de oprichting van het museum en een belangrijke aanwinst voor de collectie, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vrienden van het Museum.

Goede Vrienden

Onder grote belangstelling werd het instrument vorige week gepresenteerd. De Violano is afkomstig uit een erfenis in Amerika en is daar eerst nog gerestaureerd voordat het naar Nederland kon worden verscheept. Het museum kon de aanschaf doen dankzij jarenlang gespaarde bijdragen van bezoekers aan het collectiefonds en een donatie van de Vrienden van het Kijk en Luistermuseum.

Vriendenvoorzitter Luc Nelissen zei dat zijn vereniging zich graag inzet om in Bennekom een museum met kwaliteit te hebben en overhandigde een symbolische cheque voor de Vriendenbijdrage. Vicevoorzitter Pieter Oosterveld die deze namens het museum in ontvangst nam zei dat het museum ,,erg goede Vrienden heeft, want we hebben hun steun hard nodig en ze vragen nooit iets terug."

Hij vond het cruciaal voor de toekomst van het museum dat er geregeld iets nieuws te zien is dat bezoekers trekt. Dat is met de Violano zeker het geval.

Technisch hoogstandje

Het apparaat bevat een vernuftig precisiemechaniek dat het viool- en pianospel van mensenhanden kan imiteren, met alle artistieke finesses van dien. De melodie wordt van een geperforeerde papieren rol 'gelezen' door borsteltjes die via elektromagneten een set mechanische vingers op de snaren van een viool drukken. De strijkstok is vervangen door twee draaiende rollen die de snaren aanstrijken.

Ook de piano is bijzonder. De traditionele plaatsing van de pianosnaren (laag links, hoog rechts), is vervangen door een symmetrische snarenharp: laag in het midden, hoog aan de buitenzijde, waardoor de harp gelijkmatig wordt belast en de snaren minder snel ontstemd raken. Deze plaatsing is voor 'menselijke' pianisten uiteraard onbespeelbaar en is exclusief voor dit instrument. Het is een sensatie om het mechanisch gedeelte achter de glazen deurtjes aan het werk te zien.

Hans de Leeuw blijft voorzitter

Vicevoorzitter Oosterveld maakte verder duidelijk dat museumvoorzitter Hans de Leeuw, ondanks zijn nieuwe functie bij de Frieslandbank in Leeuwarden, in Bennekom blijft wonen en ook zijn voorzitterschap blijft vervullen. Ook had hij goed nieuws over het museumbezoek. Dat vertoont dit jaar weer een flinke groei ten opzichte van 2011. Oosterveld: ,,Een teken dat we goed bezig zijn met elkaar.''

Kijk en Luistermuseum, Kerkstraat 1, 6721 VA Bennekom.

Dinsdag t/m zaterdag 14:00 - 17:00 uur. Tel. 0318-414629.

Volwassenen € 3,50; 65+/CJP € 2,50; kinderen 4-12 jaar € 2,00; museumkaart gratis.

www.kijkenluistermuseum.nl

Foto:

Voorzitter Luc Nelissen van de Vrienden (links) en Vicevoorzitter Pieter Oosterveld van het museum met de Violano-Virtuoso.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie