Rijnbrug Rhenen krijgt extra rijstrook

13 juni 2012 om 00:00 Nieuws

REGIO -- De Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren krijgt een derde rijstrook om de doorstroming over de brug en de N233 te verbeteren. De extra rijstrook is een eerste stap in een plan dat op de lange termijn de bereikbaarheid van de regio's Foodvalley en Rivierenland moet verbeteren.

Er wordt onderzocht of dit een vaste derde rijstrook wordt of een tidal flow. Een tidal flow is een 'tijdelijke wisselstrook': afhankelijk van de verkeersdruk kan de rijrichting van deze extra strook gewisseld worden.

Dit hebben de provincies Utrecht en Gelderland, Rijkswaterstaat, de regio's Food Valley en Rivierenland en de gemeentes Buren, Neder-Betuwe, Veenendaal, Wageningen, Ede en Rhenen samen besloten. De provincies Utrecht en Gelderland hebben toegezegd bij te dragen in de kosten. Samen met de gemeentes zal worden gekeken naar aanvullende financieringsmogelijkheden.

Remco van Lunteren, gedeputeerde Provincie Utrecht: ,,De extra rijstrook op de Rijnbrug is een hele belangrijke stap in de goede richting. Het lost niet alle problemen meteen op, maar het zal voor veel inwoners in de regio betekenen dat ze veel minder last van files hebben op weg naar huis of naar het werk. En dat is weer goed voor de economie in onze regio's.''

Conny Bieze, gedeputeerde provincie Gelderland: ,,We hebben gezamenlijk een brug geslagen voor de verbetering van de bereikbaarheid in de regio's Food Valley en Rivierenland. Dit is een belangrijke stimulans voor de economische ontwikkeling; we gaan er nu alles aan doen de rijstrook uiterlijk in 2016 klaar te hebben.''

Eerste stap

De aanpak van de doorstroming bij Rhenen is de eerste stap om samen de bereikbaarheid in de regio's Foodvalley en Rivierenland te verbeteren. Verdere stappen zijn nodig om de regio's bereikbaar te houden in de toekomst. Op dit moment wordt onderzocht welke maatregelen daarbij nodig zijn. Hierbij wordt niet niet alleen gezocht naar een verkeerskundige oplossing, maar wordt ook gekeken naar leefbaarheid, verkeersveiligheid, natuur, cultuurhistorie, landschap en economische aspecten.

Drie oplossingsrichtingen zullen de komende tijd nader worden bestudeerd. De oplossing die het meest oostelijk ligt bevat het doortrekken van de provinciale weg N781 die vervolgens ten westen van Wageningen aansluit op de A15. De oplossingsrichting die ook wel 'midden' wordt genoemd richt zich op het verbreden van de huidig N233 tussen A12 en de A15. De derde oplossing is de meest westelijke oplossingsrichting. Hierbij zou tussen de A12 en A15 de bestaande provinciale weg worden verbreed en deels een nieuwe weg worden aangelegd.

Bestuurders van betrokken gemeenten en provincies kiezen deze drie richtingen om verder te onderzoeken. De vierde oplossing, het doortrekken van de rijksweg A30 naar de A15, wordt niet verder onderzocht omdat dit een oplossingsvariant is die een aantrekkende werking heeft op doorgaand verkeer, waardoor ongewenst meer verkeer via de regio gaat rijden. Daarnaast is het een zeer kostbare oplossingsrichting die ook niet rendabel te maken is.

Gezamenlijk convenant

In het najaar kiezen de betrokken bestuurders één oplossingsrichting en bekrachtigen ze die keuze met een gezamenlijk convenant. Daarmee start de tweede onderzoeksfase van het project en wordt gekeken naar inpassing van de gekozen oplossingsrichting. Bij die gedetailleerde uitwerking worden omwonenden betrokken door hun gemeente.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie