Kapper knipt voor stichting Haarwensen

5 september 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Sanne Schoonderbeek had er geen enkel probleem mee dat haar haardos flink werd ingekort door kapster Kimberley Voois van Bas Coiffures, le salon créatif, aan de Molenstraat in Ede. Moeder Rita had er meer moeite mee dat de schaar werd gezet in de lange lokken van haar dochter. Maar ook Rita vindt het een goed idee dat het haar door de stichting Haarwensen wordt gebruikt voor een pruik.

door Jan de Boer

Per jaar verliezen zo’n 400 tot 500 kankerpatiëntjes hun haar door chemotherapie. Stichting Haarwensen is er voor kinderen tot en met achttien jaar, die daardoor of door een andere oorzaak kaal zijn geworden. Met een kaal hoofd of een zichtbare pruik blijven deze kinderen patiënt. Een mooie pruik zorgt er voor dat zij zich weer kind kunnen voelen. De stichting voorziet deze kinderen van een pruik, zonder dat daaraan kosten verbonden zijn. De Haarwensen heeft wel een paar spelregels. De lengte van het haar moet minimaal 25 centimeter zijn. Alle haarkleuren zijn goed, ook geverfd haar is welkom. Het liefst heeft de stichting dat het haar gevlochten wordt opgestuurd met aan beide kanten een elastiekje, zodat de haren allemaal in dezelfde richting liggen. Kapper René Bas ondersteunt het doel van Stichting Haarwensen. Zo’n zestig vrouwen en enkele mannen gingen Sanne Schoonderbeek voor. Graag wil kapper Bas de zieke kinderen helpen, die een pruik nodig hebben. De Edese kapper doet het allemaal voor niks. Voor hem is dat vanzelfsprekend. ,,Niet alleen de staart er afknippen doen wij gratis. Ook knippen wij het haar weer helemaal in model. Iedereen die minimaal 25 centimeter haar geeft aan de stichting Haarwensen kan bij ons gratis zijn of haar haar laten knippen. Dat haar sturen wij zelf op naar de stichting.”

Voordat het haar van Sanne Schoonderbeek, die in groep zeven van de Godfried Bomansschool zit, werd geknipt had moeder Rita het haar eerst ‘s morgens thuis gewassen. Aangeland bij Bas Coiffures werd er van een deel van het lange haar van Sanne een vlecht gemaakt. Voor Kimberley Voois was het zo een fluitje van een cent om een stuk van het haar van Sanne er af te knippen. ,,Ze maakte eerst een vlecht,” weet Sanne. ,,In totaal is er 25 centimeter van mijn haar er afgeknipt. Lang haar vind ik wel mooi. Van mijn moeder en van de buurvrouw hoorde ik dat je je haar kunt geven aan de stichting Haarwensen. Dat vind ik mooi. Na het knippen houd ik nog lang haar over. Korter hoef ik het niet te hebben. Het is een goed doel waarvoor ik het haar laat knippen. Van mijn haar gaan ze nu een pruik maken. Of ik weer vlechten ga zetten, weet ik nog niet.”

De stichting Haarwensen maakt een selectie van pruiken, die de kinderen in alle standaard kleuren kunnen krijgen. Zodra de eerste haren uitvallen, krijgen de kinderen een pruik die het meest op hun eigen lokken lijkt. Vervolgens wordt de pruik op maat aangemeten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie