Hoogseizoen voor paddenstoelen

18 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Paddenstoelen horen bij de herfst zoals het zingen van de merel bij het voorjaar. Toch is de herfst niet de enige tijd van het jaar dat er paddenstoelen te zien zijn. De winterhoutzwam, de naam zegt het al, komt voor in de winter en morieljes zien we al in het voorjaar. Cantharellen en grote stinkzwammen zijn al in juli te bewonderen en wie een donker, vochtig plekje in zijn tuin heeft kan bijna het hele jaar champignons plukken. De topmaanden zijn echter de herfstmaanden september en oktober. Tijdens een boswandeling zijn er dan makkelijk 50 tot 100 paddenstoelen te zien. Het is afhankelijk van het weer, want paddenstoelen hebben een hekel aan droogte, vorst en extreme natheid.

Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen organiseert elk najaar vele paddenstoelenexcursies. Ook speciale excursies voor kinderen. Daarnaast zijn er workshops paddenstoelenfotografie. Alle excursies worden druk bezocht en dat is niet op de laatste plaats te danken aan het enthousiasme van mensen als boswachter Frans Duermeijer en zijn collega's, die graag vertellen over de paddenstoelen en het bos waarin ze groeien. En, ook heel belangrijk, hoe een paddenstoel aan zijn naam komt.

Duermeijer is niet alleen dol op paddenstoelen omdat ze er zo mooi of grappig uit zien, maar ook omdat paddenstoelen een belangrijke functie in het bos vervullen. Zo zorgen de paddenstoelen die op dood hout groeien, zoals de doolhofzwam, er voor dat dit hout wordt opgeruimd en is een paddenstoel als bijvoorbeeld de vliegenzwam van groot belang voor berken. Duermeijer: ,,Vliegenzwammen zijn symbiosepaddenstoelen. Dat betekent dat ze een huwelijk met verplichtingen aan gaan. In dit geval geeft de vliegenzwam vocht en mineralen aan de berk en geeft de berk op zijn beurt suikers aan de vliegenzwam. Als er een paar jaar geen vliegenzwammen groeien, heeft dat zeker gevolgen voor de berk.''

Wie veel verschillende soorten wil zien, doet er goed aan op oude, jonge en dode bomen te kijken, op zoek te gaan naar verschillende boomsoorten, maar ook de weilanden af te speuren. Een gevarieerd gebied zoals landgoed Hoekelum in Bennekom leent zich daar uitstekend voor. De prachtige goudhoed laat zich zien op de kleine grasveldjes in het bos. Het geel tot oranjerode koraalzwammetje groeit op de zaagsnede van douglasbomen. En langs de lanen op het landgoed loont het de moeite om eens goed omhoog te kijken in een dode beukenboom. Grote kans dat daar nu de prachtige porseleinzwammen te zien zijn.

Wie graag kennis wil maken met rokende aardappelboleten, zwavelkoppen, vliegen-, biefstuk- en reuzenzwammen, kan nog tot half november deelnemen aan een (kinder)paddenstoelenexcursie of een workshop paddenstoelenfotografie. Kijk voor

Meer informatie en de exacte kosten op www.mooigelderland.nl en klik op evenementen.

Afbeedlingen:

1. Porseleinzwam

2. Vliegenzwam

3. Goudhoed

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie