Voorlopige stop op startersleningen

7 november 2012 om 00:00 Nieuws

De gemeente Ede maakte in mei nog 4,8 miljoen euro vrij voor de leningen die starters op de woningmarkt meer financiële ruimte moeten geven om een huis te kopen.

EDE - Starters op de woningmarkt kunnen na donderdag 15 november voorlopig geen beroep meer doen op een starterslening. De stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) heeft de regeling bevroren in afwachting van de belastingplannen van het nieuwe kabinet Rutte II.

door Boy Imminck

‘Louter positief’

Wethouder Marije Eleveld werd maandag persoonlijk door de SVn op de hoogte gesteld van het besluit. ,,Ik heb kortgeleden nog met de SVn om tafel gezeten en er kwamen louter positieve signalen. De mededeling dat de stichting de leningen nu bevriest, komt dan ook als een verrassing”, zegt wethouder Marije Eleveld in een reactie.

Onzekerheid

De reden voor het bevriezen van de uitgifte van de leningen is de onzekerheid rond de nieuwe kabinetsplannen.

Per 1 januari is de hypotheekrente in de nieuwe plannen alleen nog fiscaal aftrekbaar voor leningen die maandelijks worden afgelost. Bij een starterslening hoeft dit niet vanaf het eerste jaar. Voor het verstrekken van de lening is Ede afhankelijk van de SVn.

Kwetsbaar

,,Hierdoor zijn we dus best kwetsbaar bij zoiets als nu gebeurt. Ik ben van plan om naar alternatieven te gaan kijken, wellicht samen met andere gemeentes. Bijvoorbeeld met Veenendaal, waar ook startersleningen worden uitgegeven. Misschien is er een bank bereid om borg te staan. Ik heb graag, naast de SVn, een andere optie achter de hand”, zegt Eleveld.

Tweede Kamer

Het nieuwe belastingplan van het kabinet wordt naar verwachting vrijdag in de Tweede Kamer worden besproken. ,,Ik hoop dat de problemen daarna opgelost zijn, maar dat weet ik niet zeker. Vanuit de gemeente gaat er een indringende brief naar de SVn om de verstrekking van startersleningen toch door te zetten.”

‘Zo snel mogelijk’

De wethouder roept starters die van plan zijn een lening in de gemeente Ede aan te vragen op om dit zo snel mogelijk te doen.

,,Voorlopig kan ik niet garanderen dat we na 15 november leningen aan starters kunnen verstrekken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie