Akoesticum op kazerneterrein Ede in de startblokken

28 november 2012 om 00:00 Nieuws

In het Akoesticum worden jaarlijks 20.000 bezoekers verwacht. In het naastgelegen Exposeum moet dat aantal in het begin 30.000 bezoekers per jaar zijn. Voor het Exposeum, waar als het doorgaat de Stichting Kunst en Cultuur Gelderland de kantoren wil onderbrengen, sloot vrijdag de inschrijving. ,,In totaal hebben zes bedrijven zich gemeld. Beide vleugels van het kazernegebouw zijn heel geschikt voor het Exposeum”, aldus Van Milligen, die overigens niet uitsluit dat de gebouwen - bij een betere bestemming - voor een ander doel gebruikt kunnen worden.

Opening gepland voor april 2014 EDE -,,Het Akoesticum staat in de startblokken”, zo eindigde architect Hans Sluijmer zijn toespraak afgelopen vrijdag tijdens de opendag in de Johan Willem Friso-kazerne in Ede. Het Akoesticum wordt een uniek trainingscentrum voor podiumkunsten. Wethouder Evert van Milligen stak niet onder stoelen of banken dat Ede zo trots is als een pauw dat het centrum een plek krijgt binnen de gemeentegrenzen. Op 14 april 2014 zal het Akoesticum haar poorten openen.

door Jan de Boer

Er moet nog heel wat werk worden verzet voordat het ‘oude’ kazernegebouw wordt omgetoverd tot een Akoesticum. Het gebouw bij station Ede- Wageningen wordt door de gemeente voor ruim 14 miljoen euro opgeknapt en verhuurd aan het landelijk oefencentrum waar muzikanten kunnen repeteren en overnachten. Architect Sluijmer heeft zich goed georiënteerd op de verbouw van de kazerne. Het gebouw ondergaat een metamorfose. De versieringen aan het gebouw als ook de oorspronkelijke groene setting wordt teruggebracht.

,,Met eenvoudige middelen valt er heel wat te winnen. De verborgen schatten van het gebouw worden weer naar voren gehaald”, stelt Sluijmer. In de grote hal van de kazerne komt een grote zaal (met een uitschuifbare tribune) om te oefenen. Ook is er bijvoorbeeld plek voor horeca. De verschillende functies in het Akoesticum moeten elkaar volgens de architect versterken. ,,Het gebouw wordt het centrum van allerlei culturele kwaliteiten.”

Hans Lenselink, de initiatiefnemer voor het Akoesticum, sprak over een mijlpaal. Veel tijd had hij besteed aan de totstandkoming van het centrum. Om dan de ‘droom’ werkelijkheid te zien worden, is voor hem geweldig. ,,Het wordt een prachtig, robuust gebouw. We hebben een prettige medewerking van Ede en de provincie Gelderland”, zei Lenselink, volgens wie het een groot voordeel is dat het centrum met de auto en de trein goed bereikbaar is en dichtbij de natuur is gesitueerd.

Op papier is het allemaal voor elkaar. Op het financiële vlak nog niet. Het Akoesticum heeft al meerdere sponsoren weten te strikken. Maar het is nog niet genoeg. Lenselink: ,,Om het Akoesticum te exploiteren hebben we 1,1 miljoen euro per jaar nodig. We zitten nu op de helft. Op dit moment zijn we bezig met het maken van een marketingplan. Het wordt een cruciaal jaar.” Financiële problemen voorziet wethouder Van Milligen niet. ,,Wij gaan er van uit, dat het Akoesticum zichzelf kan bedruipen. Het kost de Edese gemeenschap geen geld.”

Foto:

Het Akoesticum in de Johan Willem Friso-kazerne wordt een uniek trainingscentrum voor podiumkunsten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie