Afbeelding

Column Reinier van den Berg: Matige vorst

Nieuws

Weerkundigen spreken van matige vorst als de temperatuur daalt tot tenminste vijf graden onder nul. Voor strenge vorst moet het tien graden vriezen. Dat gaan we voorlopig niet mee maken. Zelf de kans op matige vorst blijft voorlopig klein. Hoewel, een kleine nuance is wel op zijn plaats. Vlak boven ons hoofd gaat het wel stug vriezen.

Niks nieuws onder de zon, denkt u wellicht. Het vriest boven ons hoofd altijd. Kwestie van voldoende kilometers omhoog gaan. In de zomer ligt de vorstgrens al gauw op zo’n drie kilometer hoogte. Toch zegt de temperatuur op een paar kilometer veel over dat wat we aan de grond kunnen verwachten. Vandaar dat een meteoroloog de zogenaamde ‘bovenluchtkaarten’ goed in de gaten houdt.

Komende week wordt het een stuk kouder. In ieder geval boven ons hoofd. Op anderhalve kilometer daalt de temperatuur de komende dagen tot rond de min zes graden. Je zou kunnen spreken van matige vorst, maar dan dus op hoogte. Overigens betekent dat bijvoorbeeld voor de hoogste berg van de Harz, de Brocken, dat het daar in ieder geval echt gaat vriezen. En er valt daar nog een beetje sneeuw ook.

Maar in eigen land zal het zo een vaart niet lopen. De sneeuwschuivers kunnen vast nog in het vet blijven staan. Toch is de kans op een beetje vorst vooral vanaf het weekeinde behoorlijk groot. En ik denk dat ook de eerste sneeuwbuien zich weldra ergens laten zien. Niet dat het hele land al bedekt wordt met een fris wit tapijt. Wel dat er ongetwijfeld foto’s opduiken in tv-weeruitzendingen, die de eerste sneeuwbui van het jaar tonen. Nog steeds is er dus kans op een klein Sinterklaaswintertje.

Foto's in de krant

Uw winterse weerfoto in de krant? Plaats de foto/foto’s (deze maand gemaakt in gemeenten Ede, Renkum, Veenendaal en Wageningen) op deze site bij

Fotoalbums in ‘Weerfoto’s Reinier van den Berg 2012-2013'. Mail de foto's ook naar b.imminck@bdu.nl en vermeld daarbij de fotograafnaam, locatie en datum. Wekelijks wordt één weerfoto uitgekozen voor de krant.

De mooiste weerfoto’s maken kans op drie prijzen, aangeboden door ACV en Meteo Consult: 1. Kijkje achter de schermen voor twee personen bij Meteo Consult, verzorgd door Weerman Reinier op een nader te bepalen datum en tijdstip. Duur: ongeveer 1 uur. Hierbij ook het boek Hollandse Wolkenluchten. 2. Boek Hollandse Wolkenluchten. 3. Het Weerboekje + Wolkenkaart.

advertentie