Afbeelding

Column Reinier van den Berg: Sneeuw

Nieuws

Met december op de kalender is meteen de eerste sneeuw gekomen in de regio. Was het zaterdagavond alleen nog te zien voor de geoefende waarnemer, maandagmorgen konden we er niet om heen. Het sneeuwde echt. Uren achtereen.

De wegen waren zondagavond al gestrooid en dus konden we maandag goed zien dat de sneeuw op de weg geen schijn van kans had. Pluspunt was natuurlijk ook dat de temperatuur net boven nul lag tijdens de sneeuw. Met de relatief hoge temperatuur werkt het strooizout optimaal. Zodra het echt gaat vriezen tijdens sneeuwval is het goed berijdbaar houden van de weg een stuk lastiger.

Ondertussen worden de weerkaarten er niet warmer op. Hoewel de onzekerheid nog steeds groot is, lijkt het er meer en meer op dat december ons vaker echt winterweer gaat brengen in de komende weken.

Daarbij is de kans op een ouderwetse vorstperiode met schaatsijs voorlopig niet zo groot. Daarvoor heb je een flink hogedrukgebied nodig boven Scandinavië waardoor de wind de oosthoek op zoekt. De komende tijd zien we nog geregeld lagedrukgebieden ronddolen boven Noord-Europa. Tegelijkertijd blijft de lucht wel koud van oorsprong. Dus als er later deze week weer neerslag valt, kan het opnieuw gaan sneeuwen. Overigens zegt dit nog weinig over de rest van de winter. Zelfs over een groene of witte kerst valt nog weinig te zeggen.

Statistisch gezien is de kans op een witte kerst in ons land slechts tien procent. Een witte kerst betekent dat er op beide kerstdagen sneeuw ligt. Laten we zeggen dat de kans op een witte kerst nu tweemaal zo groot is. Dat klinkt indrukwekkend, maar toch hebben we het dan slechts over twintig procent. Kijken wat we volgende week kunnen concluderen

advertentie