Afbeelding
Foto: Gert Jan Koster

Column Cees van der Knaap: De Bulgaarse methode

Nieuws

Terwijl mijn buren rustig van de avondmaaltijd genieten, slaan inbrekers via de achterdeur toe. Ze gaan er vandoor met geld en persoonlijke bezittingen, waaronder een hoge Koninklijke onderscheiding, die mijn buurman enkele jaren geleden ontving. Het gaat hen minder om het geld, maar vooral om die spulletjes met emotionele waarde. Dieven malen er niet om.

Brutaler kan bijna niet, tijdens het diner, maar het gebeurt. Het gebeurt 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts. En het gebeurt dagelijks. Tijdens mijn overleg met de politie is het altijd schrikken als de wekelijkse inbraakcijfers van de gemeente Ede op tafel komen. Het aantal inbraken is dit jaar niet afgenomen. En dit terwijl er in Ede al jaren sprake is van een (te) hoog inbraakcijfer. Bij mijn buurtbewoners hebben inbrekers via de Bulgaarse methode toegeslagen.

Daarbij wordt met een tangetje het cilinderslot, dat uitsteekt buiten het deurbeslag, afgebroken en met wat handigheid zijn criminelen zo binnen. Ander deurbeslag is hiervoor de remedie. Ook berucht is het gaatjes boren. Dan boren inbrekers onder uw slot een gaatje om met een ijzerdraadje het slot open te draaien. De beste oplossing is de sleutel uit het slot te halen.

Natuurlijk slaan dieven ook gewoon toe door deuren open te breken of naar binnen te klimmen door openstaande ramen. Lucebert schreef in 1974 in een gedicht de historische woorden 'alles van waarde is weerloos'. Voor inbrekers is dat zo, want eenmaal binnen slaan ze zonder mededogen toe. Voor bezitters is alles van waarde vaak emotioneel waardevol, zoals ik telkens ervaar als in mijn directe omgeving is ingebroken. Houdt u er alstublieft rekening mee. Neem maatregelen en let in uw buurt op verdachte omstandigheden. En niet om u bang te maken, maar wel om u te waarschuwen: inbrekers zijn niet vrij om kerst en oud&nieuw te vieren.

Twitter: @CvanderKnaap

advertentie