Harold Boom beste snelschaker De Cirkel

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Niet één van de topfavorieten Jan Pijkeren, Dominic van Dijk of Martijn Bakker, maar Harold Boom heeft zich laten kronen tot 'snelste schaker' van De Cirkel 2012. Opmerkelijk voor een speler die in normale lange partijen altijd in grote tijdnood komt.

Maar voor het zover was dinsdagavond in denksportcentrum De Open Hof was een snelschaak barrage tegen Martijn Bakker nodig. Zowel Harold Boom als Martijn Bakker haalden in de voorronden evenveel punten. Omdat het onderling resultaat remise was, kon het uitgebreide reglement worden geraadpleegd. Maar de snelschakers wisten in de finale groep tegen de overige deelnemers het verschil niet te maken.

De wedstrijdleider besloot niet te loten, maar de titelstrijd op het bord te laten prevaleren. Een besluit dat alom instemming verkreeg, en een zinderende finale volgde. Met Harold Boom, die al eerder in 1997 en 2007, Cirkels snelste schaker was, als winnaar. De sportieve Martijn Bakker keek een kwartiertje later met een tevreden gevoel terug. ,,Ik was er dicht bij. Nog nooit De Openhof Bokaal gewonnen, het was een kwestie van slechts een enkel fataal zetje, waarmee Harold winnend voordeel kreeg. Maar deze eindstrijd had alles wat schaken zo mooi maakt."

Eerst werkten de 32 deelnemers het kampioenschap snelschaken, verdeeld in acht groepen van vier in negen voorronden af. Een hele klus, waarin al de nodige spectaculaire momenten voorkwamen. En opvallend genoeg in de eerste ronde geen enkele remise viel te noteren. Uiteindelijk werd in slechts zes van de 96 partijen vrede gesloten met een puntendeling.

Maar wel vele spectaculaire momenten op de borden. Een partij waarbij men vrijwel aan het einde ontdekt dat beide lopers op wit staan. Een dame, die in de weinige bedenktijd die men heeft (vijf minuten per persoon) weg wordt gegeven. Met name Jef van Swieten overkwam dat in de voorronden diverse malen. Een speler als Martien Rood die erbij ging staan, en een tempo hanteerde zoals in zijn jeugdjaren.

Een Ton van den Berk die in de eerste voorronde spectaculair hoog scoorde. Dominic van Dijk, een snelschaak specialist die te vroeg piekte. Bé Eshuis die start moeilijkheden kenden, maar in de tweede ronde ongeslagen bleef. Maar ook slechts één schaker die sportiviteit boven resultaat zette, en negen maal zijn tegenstander de hand gaf als felicitatie

Erkende specialisten als Tom Pronk, Hans van de Weteringh of Anne Postma die al in de voorronden sneuvelden, en de A-groep niet haalden. Het leek een mokerslag, maar niets was minder waar. Het schaakplezier was in de diverse finale ronden er niet minder om.

Titelverdediger Jan Pijkeren en Thomas Slijper wonnen de voorronden met 7.5 uit 9 partijen. Jan Pijkeren moest capituleren voor Martijn Bakker, terwijl Carel de Vries remiseerde. Naast Pijkeren, Slijper en Bakker bereikten Carel de Vries, Harold Boom en jeugdspeler Dominic van Dijk de hoogste finalegroep.

In de finale ging het anders dan verwacht. De prognoses werden gelogenstraft, want Jan Pijkeren, Thomas Slijper en Dominic van Dijk kwamen er niet aan te pas. ,,De finale halen is niet mijn probleem. Daarin scoren gaat al jaren mis", somberde Thomas Slijper lachend.

Het duo Boom/Bakker met in het kielzog Carel de Vries trok zich daar weinig van aan. De beslissing leek in de laatste ronde te kunnen vallen. In het onderlinge duel hadden Martijn Bakker en Harold Boom remise gespeeld. Harold Boom versloeg daarna opvallend gemakkelijk Pijkeren. De druk werd op de ranke schouders van Bakker gelegd, die peentjes zweette tegen Van Dijk.

Met nog een enkele seconde op de klok werd Dominic van Dijk gevloerd. En haalde Martijn Bakker opgelucht adem. In de veronderstelling dat de eerste zes punten van het reglement in zijn voordeel waren. Maar het tegendeel bleek waar, en zoals in de aanhef beschreven wist Harold Boom voor de derde keer De Openhof Bokaal op te eisen.

In groep 2 heerste Tom Pronk. Hij liet Wouter Havinga, Jef van Swieten, Peter van der Wijngaart, Jan Hartsuiker en Ben Zee alle schaakhoeken zien. In groep 3 was Hans van de Weteringh de sterkste voor Johan de Lange. Anne Postma gaf in groep vier alleen een halfje weg tegen Fedde Kingma. De goed spelende Bé Eshuis werd knap tweede. In groep 5 eindigden Wim Bomhof en Alfred Gaasbeek met 3 uit 4 gelijk. Omdat Bomhof het onderlinge duel won, werd hij als eerste geklasseerd.

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdags in de speelzaal.

Eindstanden snelschaken

Groep 1: 1. Harold Boom 4.5; 2. Martijn Bakker 4.5; 3. Jan Pijkeren 2.5; 4. Carel de Vries 2.5; 5. Thomas Slijper 0.5; 6. Dominic van Dijk 0.5.

Groep 2: 1. Tom Pronk 5.0; 2. Wouter Havinga 3.5; 3. Jef van Swieten 2.5; 4. Peter van der Wijngaart 2.0; 5. Jan Hartsuiker 1.5; 6. Ben Zee 0.5.

Groep 3: 1. Hans van de Weteringh 4.0; 2. Johan de Lange 3.5; 3. Dick Wenning 3.0; 4. Albert Bootsman 2.5; 5. Cees Hoek 2.0.

Groep 4:1. Anne Postma 4.5; 2. Bé Eshuis 3.5; 3. Eip Janssen 3.0; 4. Martien Rood 1.5; 5. Louis van der Vos 1.5; 6. Fedde Kingma 1.0.

Groep 5: 1. Wim Bomhof 3.0; 2. Alfred Gaasbeek 3.0; 3. Robert Degenhart 2.5; 4. Tom Smit 2.5. 5. Ton van den Berk 0.

Foto's:

001: Harold Boom neemt de Openhof Bokaal in ontvangst van beheerder Hans Kaldeway.

002: De prijzentafel was rijkelijk gevuld.

003: De barrage tussen Martijn Bakker (links) en Harold Boom trok ondanks het late uur veel bekijks.

004: Ben Verduyn en Albert Bootsman (rechts) vechten tot de laatste snik voor een beter resultaat

005: Wachten op hetgeen komen gaat, een lange snelschaak avond

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie