Afbeelding
Foto Janus Visser/BDU

Pallas wil pendeldienst Barneveld

Nieuws

Dat zegt rector Antoinette Baalman van Pallas Athene. Het zou in eerste instantie gaan om één of twee kleine busjes die vanuit een centrale plek in Barneveld naar Ede rijden om de leerlingen voor de poort van de school af te leveren. Daarmee zou de school met name ouders en leerlingen van de onderbouw over de streep trekken om voor deze school te kiezen. ,,De afstand van zo’n 15 kilometer is vooral voor deze scholieren soms net te ver, zeker in de winter”, zegt Baalman. ,,Het alternatief met de trein is ook niet ideaal, omdat de leerlingen dan zowel in Barneveld als in Ede nog van en naar stations moeten, een hele onderneming.”

EDE - Het Pallas Athene College, een openbare middelbare school in Ede, wil op korte termijn starten met een pendeldienst van en naar Barneveld om de school beter bereikbaar te maken voor met name de jongere leerlingen uit Barneveld. ,,De animo voor onze school vanuit Barneveld groeit, maar de afstand is nog vaak een probleem. Daarom dit plan.”

door Wouter van Dijk

De tijd is er nu rijp voor, denkt Baalman. ,,Momenteel hebben we zo’n zestig leerlingen uit Barneveld op school en in de afgelopen jaren hebben we een stijging gezien. Daar komt bij dat we bij bezoeken van openbare basisscholen in Barneveld te horen krijgen dat veel ouders wel belangstelling hebben voor onze school, maar de afstand een probleem vinden.”

Dat de school zich met een pendeldienst juist op Barneveld richt, heeft ermee te maken dat deze regio een zogeheten ‘witte vlek’ is op gebied van openbaar voortgezet onderwijs. Sinds 2009 is gesproken over een mogelijke nevenvestiging of zelfstandige school in Barneveld, eventueel in samenwerking met het Pallas Athene en De Amersfoortse Berg in Amersfoort. De fractie van Pro’98 diende begin dat jaar binnen de gemeenteraad een motie in om de animo voor zo’n school te peilen. Vervolgens ontstond er ook een ouderinitiatief Openbaar Voortgezet Onderwijs (OVO). ,,Er is veel gesproken en nagedacht, maar tot nu toe nog zonder het resultaat dat deze vorm van onderwijs er in Barneveld is”, zegt Baalman. ,,Voor ons als school bleek starten van een nevenvestiging in Barneveld financieel een té risicovolle onderneming.”

Vandaar nu de keuze voor de pendeldienst. ,,In januari starten we met een inventarisatie. Als blijkt dat er voldoende belangstelling voor is, willen we binnen twee weken een knoop doorhakken en starten met de busjes.” De school investeert zelf in het vervoer, maar zal ook een bijdrage van de ouders vragen. Daarnaast denkt Baalman erover in overleg te treden met De Amersfoortse Berg als het vervoer een succes wordt. ,,Het gaat ons niet zozeer om de extra leerlingen, maar vooral om ervoor te zorgen dat ook leerlingen uit Barneveld kunnen kiezen voor een openbare school, waar het niet uitmaakt welke geloofsovertuiging je hebt en waar we trots zijn op diversiteit. Dat zien we als een verantwoordelijkheid.”

Pallas Athene heeft ongeveer 960 leerlingen en profileert zich als school met extra aandacht voor sport en talentontwikkeling.

Woensdag 9 januari houdt de school een nieuwjaarsbijeenkomst in het Barneveldse Schaffelaartheater. Tijdens deze bijeenkomst zullen de plannen voor de pendeldienst uitgebreid besproken worden. Deze bijeenkomst vindt plaats van 16.00 tot 18.00 uur.

advertentie