Cirkelspeler Thomas Slijper Gelders jeugdschaakkampioen 2012

30 december 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De jeugdschakers van de Cirkel hebben op het Persoonlijk Jeugdkampioen (PJK) van de OSBO goed gepresteerd.

Thomas Slijper was na zes ronden de sterkste in de A-groep. In de sterk bezette B-categorie werd Cisko Loos met een score van 5.5 uit 6 gedeeld eerste. Helaas verloor Loos de barrage van Jasper Zwirs, die tot kampioen werd uitgeroepen. De Cirkel spelers Cisko Loos en Thomas Slijper plaatsten zich door deze fantastische prestatie voor het later te spelen NK 2013.

Maar ook de andere Cirkelaars weerden zich krachtig in het sterke OSBO schaakveld. Spelers van Meppel tot Mook ondervonden dat de Edese jeugdopleiding op een hoog peil staat.

Score

In de A-groep werd debutant Dominic van Dijk zevende. In de B-groep weerden Lucas de Vries en Jim Pronk zich goed. Zij nemen deze ervaring mee naar het volgende PJK. Tim Evendijk met een twaalfde plaats in de C-groep, Ruben de Vries (17e) in de D-groep en Mark Bakker met een prachtige vijfde plaats in de E-groep mogen tevreden terugkijken op dit zware toernooi. Bakker is in afwachting van plaatsing voor het NK. Wellicht krijgt hij een wildcard.

Thomas Slijper behaalde het kampioenschap met een prachtige score van 5 uit 6. Op de slotdag stelde Thomas met twee solide remises de zege veilig.

Na 2 speeldagen stond Slijper met een honderd procent score van 4 uit 4 een vol punt los van zijn concurrenten Raimond Vastenhout, Olger van Donk en Roeland Heeres. Omdat Vastenhout en Van Donk in de vijfde ronde remise tegen elkaar speelden, kon Slijper in een iets beter eindspel genoegen nemen met remise tegen Bent Schleipfenbauer. Hierdoor ging Slijper met een punt voorsprong de laatste ronde in. Al snel won Slijper een stuk in de laatste partij tegen van Frank van Hoorn en werd tot een tactische remise besloten . De Edenaar stelde daarmee de toernooizege zeker.

Barrage

In de B-categorie was het al snel duidelijk dat Cisko Loos en Jasper Zwirs om de titel zouden strijden. Nadat Loos en Zwirs in de tweede ronde remise overeen waren gekomen, maakten beiden geen fout meer. Zowel Cisko Loos als Jaspers Zwirs eindigden op 5.5 punt. Een barrage moest de beslissing brengen wie met de titel aan de haal zou gaan. Hierin trok Zwirs aan het langste eind en eiste de titel op.

Cisko Loos (1241) keek moe maar toch tevreden terug. ,,Mijn partijen gingen beter dan verwacht. Sommige partijen gingen snel, waarbij mijn tegenstander veel materiaal weggaf. Andere partijen won ik weer door één pionnetje voorsprong. Mijn hoogtepunten zijn de remise tegen Jasper Zwirs (rating 1901) en de winst tegen Alec Wolters (rating 1637). Zeker als je de verschillen in rating (persoonlijke speelsterkte, red.) in aanmerking neemt", glunderde Loos.

Underdog

In de tweede ronde was Loos de underdog tegen Jasper Zwirs. ,, Ik verwachtte er niet al veel van in verband met het grote verschil in rating. Jasper won na de opening een pion, maar gaf er in de tijdnoodfase twee pionnen voor terug. Toch dacht ik dat ik niet veel verder kon komen met mijn pluspion en remise overeengekomen. Ook Alec Wolters hield ik in bedwang. Hij leek in het eindspel te kunnen aanvallen en pionnen te winnen. Maar ik kon zijn dame in de hoek opsluiten en mijn pionnen houden. Daarna won ik een paard en wat pionnen, en na dameruil wist Alec Wolters dat het verloren was", besloot Loos.

Foto 1: Thomas Slijper wordt gefeliciteerd met zijn kampioenschap 2012

Foto 2: Cisko Loos (links) verraste vriend en vijand, en moest pas in de barrage capituleren

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie