Vogels tellen in eigen tuin

10 januari 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - 'Benieuwd hoeveel vogels er eigenlijk in de tuin zitten? Doe dan mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland in het weekend van 19 en 20 januari'.

Meedoen is simpel en belangrijk voor onderzoek naar de vogelstand: noteer een half uur de vogels in uw tuin en geef uw telresultaten door op www.tuinvogeltelling.nl

Ook de bewoners van de gemeente Ede doen mee! Tuinvogelconsulent Ellen Klinkenberg van Vogelbescherming Nederland telt ook mee en komt desgewenst ook bij de mensen thuis om advies te geven over meer vogels in de tuin.

'Hou je van vogels in de tuin? Doe dan mee aan de Nationale Tuinvogeltelling 2013. Iedereen met een tuin of balkon kan meedoen'.

Vogelbescherming stelt aan hand van de resultaten de Nationale Tuinvogel Top 10 op. Deze keer kunnen ook schoolklassen en kinderen meedoen met de speciale Tuinvogeltelling voor Scholen. Deze scholentelling vindt plaats tussen maandag 7 januari en vrijdag 18 januari.

Het is niet nodig om alle vogels te kennen. Vogelbescherming helpt een handje met de speciale website www.tuinvogeltelling.nl

Hier kan een vogelposter gedownload worden en staat allerlei informatie over tuinvogels en de telling. De verschillende soorten tuinvogels staan hier omschreven, met afbeelding en met geluid. Het herkennen van vogels was nog nooit zo makkelijk!

Het is slim om de vogels van tevoren alvast naar de tuin te lokken. Begin daarom een paar dagen vóór de telling op een vaste plek met het voeren. 's Ochtends hebben vogels de meeste honger en zijn ze het meest actief. Het beste moment om te voeren én tellen dus. Vogelvoer is te koop in de winkels, maar je kan het ook prima zelf maken. Kijk op de website www.tuinvogeltelling.nl voor een recept voor het maken van vetbollen.

Wie de tuin vogelvriendelijk inricht is verzekerd van succes. Met besdragende struiken, smulwanden en hagen doe je vogels een groot plezier. Benieuwd hoe u uw eigen achtertuin kunt omtoveren tot een tuinvogelparadijs? Ellen Klinkenberg is een speciaal opgeleide tuinvogelconsulent van Vogelbescherming Nederland. ZIJ kan u een persoonlijk advies geven hoe tuin of balkon nóg vogelvriendelijker ingericht kan worden.

Kijk op www.vogelbescherming.nl/tuinvogelconsulent voor meer informatie.

Vorig jaar namen zo'n 40.000 mensen deel aan de Nationale Tuinvogeltelling. De top 3 bestond toen uit huismus, koolmees en merel.

Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Tuinvogeltelling in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Meer informatie:

www.tuinvogeltelling.nl

www.tuinvogeltelling.nl/scholen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie