Afbeelding
Foto: Henny Jansen/BDU

Tweede lustrum Sunday Blues Ede

3 april 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Ik moet zeggen dat ik toch wel nerveus was voor de eerste editie in 2004”, bekent organisator Willem Glijn. ,,Het begon zó rustig. En de kroegbazen stookten het vuurtje nog eens gekscherend op. ‘Neem toch een biertje, Willem’. Maar aan het eind van de middag begon het lopen.” Sunday Blues Ede is inmiddels een begrip. Zondag 7 april staat van 16.00-20.00 uur in veertien Edese horecagelegenheden de tiende uitgave op de rol.

door Henny Jansen

Op sommige podia staan nieuwe acts, maar enkele cafés koesteren hun ‘house bluesband’ ,,Prima zo”, reageert Glijn. ,,We willen graag vasthouden aan het concept. Het is immers een succes. Gewoon laten rollen dus.”

,,Ik moet zeggen dat ik de medewerking van de kasteleins super vind. Het zijn lastige tijden, maar ze zijn niet bang toch een paar centen uit te geven. De Bospoort bijvoorbeeld. Hét café van het Hollandstalige levenslied. Maar niet op de eerste zondag van april.”

,,Ja, tien jaar alweer”, mijmert Willem Glijn. ,,Met steun van vele mensen, natuurlijk. Ik neem weleens een kijkje bij Bluesclub XL in Wageningen. Zij hebben veel ervaring. En om de poster te brengen, natuurlijk. Ze zijn altijd weer enthousiast en adviseren me graag.”

,,Vooral voor de vele bezoekers uit de verre regio hebben we een nieuwe service. Q Park, de parkeergarage onder de Markt, is nu speciaal voor Sunday Blues Ede geopend 7 april. Van daaruit loop je binnen vijf minuten naar alle podia. We zijn er klaar voor”, eindigt Glijn.

Het Oude Politiebureau

JAY-P & BAND: Swingende grooves van rasmuzikanten. JAY-P is door kenners een zeer gewaardeerde studio/sessie gitarist. hij heeft op talloze cd’s (zo’n 300!) meegespeeld in diverse stijlen. Ook heeft hij tijdens vele internationale tours met binnenlandse en buitenlandse top artiesten als Darrell Mansfield, Harry Muskee en Scrum. Deze getalenteerde en gepassioneerde gitarist treedt met eigen band op in de blues/rock stijl.

JAY-P (zang/gitaar), Marlon Daniel (drums), Daniel v.d. Molen (bas) en André Bijleveld/Robin Eenkhoorn (Hammond).

Harvest

THE JUKE JOINTS: Rock rollin’ blues. Ongetwijfeld één van de succesvolste blues bands in Nederland met hun zeer eigen mix van swing, rockabilly, rock ‘n roll, bluesrock, Chicago blues en zydeco! Zeeland’s befaamste bluesrockers vertoefden in juni 2010 in de Rax Trax Studio in Chicago waar met producer en zanger/gitarist Ronnie Baker Brooks opnames gemaakt werden voor de nieuwe cd ‘Going to Chicago’. De cd verscheen inmiddels in heel Europa en Japan via Continental.

Peter Kempe (zang/drums/mandoline/gitaar), Michel ‘Boogie Mike’ Staat (gitaar), Sonny Boy v.d. Broek (harmonica/accordeon) en Derk Korpershoek (bas).

De Compaen

THE JACUZZI BLUESBAND: Hot women, steam and bubbles… Screaming harmonica, squealing guitar, pumping bass and hard pounding drums! Het begon allemaal op juli 2009, een warme zomernacht, op een feestje. Na de show besloten ze te blijven voor een paar bier en misschien sommige vrouwen. Alles was koel en ontspannen tot een ster uit de hemel viel. “Uit het niets daar was… We zagen een helder licht en toen de rook weg gedraaid… Het was het een … “JACUZZI!” En vanaf dat moment de jacuzzi Bluesband was geboren!

Benjamin Streuper (zang/harmonica), Lennart Blokland (gitaar), Rutger Berendsen (bas) en Wilbert Freriks (drums).

Substitute

JAYVEEBAND: Een mix van blues en rock. De zanger, Jos, schrijft veel nummers en sommige bleven op de plank liggen. Dit vond hij zonde en besloot er zelf iets mee te gaan doen. Hij stelde een band samen met oude bekenden met als resultaat de CD ‘Power of Love’.

Hoewel je soms nog voelt dat de JayVeeBand zoekende is proeft deze CD naar meer. Met de JayVeeBand, een mix van blues en rock, zal je snel beamen dat deze band potentie heeft. Ga ze horen en zien.

Jos Veldhuizen (zang, bluesharp), Kees Luijendijk (gitaar, zang), Frits Thünnessen (gitaar), Armand Spee (bas, zang), Herry Palapessy (percussie, zang) en Ramon Rambeaux (Adam drums, zang).

Railroad

IDES OF MAY: ‘Bluesrock at it’s best’. De band Bestaat al meer dan 20 jaar en still going strong is een veel gehoord cliché, maar wel zeer van toepassing op deze band. Ze spelen in de stampende en rockende bluesstijl, die als bluesrock te boek staat.

De Ides Of May speelt veel eigen nummers, waarbij de stijl vergelijkbaar is met die van de Amerikaanse bands als The Fabulous Thunderbirds, Ronnie Earl en Duke Robillard.

Ap Daalmeijer (zang), Maarten Emmen (gitaar), Peter Kosstede (bas), Jeroen Mense (drums), Robert Beukers (gitaar) en Theo Mulder (keyboards).

Premier

STACKHOUSE: Een swingende bluesparty. Het lijkt het Britse Hokie Joint wel, als je naar de leeftijden binnen deze relatief nieuwe, Nederlandse bluesband kijkt. Daarmee houden dan ook de meeste vergelijkingen op, want Stackhouse tapt uit een traditioneler vaatje, zonder daarin vastgeroest te zitten. De bandnaam werd ontleend aan Houston Stackhouse, die zelf van invloed bleek op bluesmannen als Sonny Boy Williamson, Jimmy Rogers en Elmore James. Andere invloeden voor de band zijn onder meer jaren 40 swing, maar ook nieuwere, funky ritmes worden niet geschuwd.

Machiel Meijers (zang/harmonica), Emiel van Pelt (gitaar), Willem van Dullemen (gitaar/zang), Bert Post (drums) en Fred van Unen (contrabas).

Mr. Bojangels

RUSTY ROOTS: Authentic honest roots & blues music. Topmuzikanten met heerlijke vibes en diepe grooves grijpen je naar de keel en brengen elk publiek met de voetjes van de grond. So keep your eyes and ears open for some authentic honest roots & blues music. Dankzij hun sterke live reputatie zijn ze niet meer weg te denken uit de Belgische bluescene.

Bee Jee (vocals/rhythm guitar), Body (upright & electric bass), Bob (lead guitar), Tutt (drums) en Reverend Hot Rod (bluesharp).

Kaketoe

SUGAR MEN: Pure blues/rock uit Ede. De band bestaat uit drie overjarige bluesliefhebbers en een jonge voormalige punker. Met diverse jamsessies kwamen ze elkaar steeds weer tegen en telkens ontstond er… iets! Na het optreden op de Sunday Blues in Ede (2007) formeerden ze een band en hebben ze een heel eigen stijl ontwikkeld. Niet zomaar blues, maar lekkere up-tempo songs afgewisseld met gevoelige tranentrekkende ballads en werkelijk àlles wat daar tussen zit.

Jack Rinsampessy (zang/gitaar), Ab Faber (solo gitaar), Chris van der Kort (drums) en Bas Wustenveld (basgitaar).

Legends

ELLEN STONE BLUESBAND: Vanuit het hart. De Ellen Stone Bluesband is een Edese coverformatie ontstaan ter ere van Bluesroute 2012. Na welgeteld drie repetities wist de band ‘t Café 5 plat te spelen. Reden te meer om dit jaar weer voor een paar (h)eerlijke uurtjes blues plezier te zorgen. Dit keer in café Legends.

Zanger Henk Schovers weet met zijn diepe en warme stem het publiek te raken. Zangeres Eleo weet recht vanuit het hart het publiek tot tranen te roeren.

Henk Schovers (zang), Eleo van Steenderen (zang), Reinier Biesmeijer (gitaar), Maarten Corpershoek (gitaar), Jeroen Kikkert (bas) en Marty Roost (drums).

De Bospoort

MUDBONE: Raw blues power. Mudbone maakt van hun muziek een lekkere mix van blues, rock, country en Americana, verpakt in compacte songs en gedreven gebracht. Inspiratie vindt gitarist Frankee Jay vooral bij gerenommeerde artiesten als ZZ Top, Gary Moore, Robert Johnson, Albert King, Joe Bonamassa, Rory Gallagher, Lynyrd Skynyrd, Tom Petty, Neil Young en vele anderen. De ‘Southern State’ en de blues klinken als het ware in de muziek door. Het repertoire bestaat deels uit eigen nummers van de nieuwe CD, deels covers, nummers die het publiek bekend in de oren klinkt.

FrankeeJay (zang / gitaar), Mike Vannes (bas) en Marcel Boss (drums).

Flannagan’s

BLUESPREACHERS: Veelzijdig en bijzonder repertoire. The Bluespreachers ontstonden na enige jamsessies van drie muzikanten die een passie hebben voor de Folk en Blues waarin het spelen van sfeervolle muziek centraal staat. Dit blijkt ook uit hun repertoire. Nummers van R. Johnson, Bouka White en Ry Cooder zijn zeer bepalend voor hun sound. Hun aparte aanpak met onder meer dobro, percussie en diverse soorten gitaren maakt dat zij net even anders zijn. Met hun muzikale achtergrond van o.a. Blind Alex, Bo & Boiré en Blues Attraction mag je toch het nodige verwachten van dit drietal.

Sander Boes (zang/gitaar, mondharmonica), J.P. van Hoossel (zang/bas) en Casper Boiré (zang/gitaar/dobro/mandoline).

Bowling Groeneveld

TIEBREAK: Blues en dance classics. Speciaal tijdens de Sunday Blues wordt Tiebreak omgedoopt tot de Tiebreak Blues Band. Deze groep muzikale vrienden speelt oude en nieuwe bluesklassiekers. De Tiebreaksound bestaat uit een mix van blues, rock, soul en vooral veel enthousiasme. De liefde voor muziek is de bij deze groep vrienden aanstekelijk.

Ze spelen muziek waar je blij van wordt en muziek waarbij je je voeten niet kan stilhouden. Je kan luisteren, meezingen, dansen of stil genieten. Tiebreak maakt de muziek, maar het plezier van het publiek maakt het plaatje compleet. Just enjoy!

De Plantage

EL KROPPO & LITTLE STEVE: Bluesy.

Ron Krop aka El Kroppo is een begenadigd zanger en gitarist die in de jaren 60 al meespeelde in zijn vaders band. Al dan niet met zijn eigen projecten is El Kroppo veel als sessiemuzikant en -leider te vinden op podia van Nederland en Duitsland.

Steven is een bluesgitarist die het vak geleerd heeft bij The Back Bones, dit is een zogenoemde pickup band die in verschillende formaties Amerikaanse topartiesten begeleidt op Europese tours.

El Kroppo (zang/gitaar), Little Steve (gitaar/zang), Bird Stevens (bas) en Ed Glasmacher (drums).

De Pineut

LITTLE BOOGIE BOY: Living for the blues. De Little Boogie Boy Bluesband is een belangrijke vertegenwoordiger in Nederland van de Chicago-blues. Gezegend met een hese, donkere stem en een van nature opgewekte uitstraling weet Little Boogie Boy steeds meer mensen voor zijn muziek te winnen. Hij leeft voor de blues en dat verklaart ook zijn vele reizen naar Chicago. Op 19-jarige leeftijd speelde hij daar al met grootheden zoals Magic Slim, J.W. Williams en John Primer. Jong als hij destijds was gaf deze laatste hem de bijnaam Little Boogie Boy.

Hein Meijer (zang/gitaar), Harry Meijer (drums) en Jan den Boer (bas).

Foto 1:

Willem Glijn (links) met enkele deelnemende kasteleins van ‘t eerste uur: Ferrie Boers en Paul Platschorre.

Foto 4:

Sugar Men staat op het podium van de Kaketoe.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie