Tineke Netelenbos ,,Het is een hele uitdaging"

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Anderhalve week geleden had ik niet kunnen denken dat ik hier zou zitten", zei Netelenbos maandagavond toen ze na de beëdiging door Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje, kennismaakte met onder meer de fractievoorzitters en de pers. ,,Ik was op vakantie in Frankrijk en hoefde nu eens niet mijn mobiele telefoon aan te houden, want ik was waarnemer af. Toevallig had ik de telefoon net weer aangezet, toen die afging. Het was Cornielje met het verzoek en hij gaf zijn argumenten. Ik liet hem weten dat ik er even over wilde nadenken." De PvdA'er was van oktober 2006 tot en met april 2007 waarnemend burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Daarvoor was zij van mei 2005 tot oktober 2006 waarnemend burgemeester van de gemeente Oud-Beijerland.

EDE - De ambtsketen van de burgemeester kan weer kleiner worden gemaakt. Oud-minister Tineke Netelenbos gaat officieel donderdag aan de slag als waarnemend burgemeester in Ede. Waar de vorig week vertrokken Roel Robbertsen de keten nog langer had laten maken, kan deze nu weer worden ingekort. Het college en alle fractievoorzitters zijn blij met met haar. ,,We hebben een sterke waarnemer gevraagd en de komst van Netelenbos is naar volle tevredenheid", aldus Bert Komdeur.

door Lisette Ruzius

Thuisgekomen gingen Netelenbos op internet kijken wat er in Ede allemaal speelde. ,,Ik ging kijken wat er aan de hand was, en dat was veel. Ik vond het bestuurlijk interessant. Het is een dynamische gemeente, met nieuwe wijken, bedrijventerreinen. Ik vond het een buitengewoon interessant aanbod. Bovendien is het een mooie plek in Nederland", vertelt Netelenbos. Ze overlegde nog wel met haar echtgenoot. ,,Ik woon in Hoofddorp en Ede ligt niet om de hoek." Maar al snel zei ze 'ik ga het doen'."

De oud-minister ziet er niet tegen op dat er in Ede zoveel op haar afkomt. ,,Als je van besturen houdt, is het juist leuk als er veel aan de hand is. We moeten er samen een succes van maken, daar hou ik van. Ik vind het fantastisch!" Netelenbos kent de omgeving een beetje van eerder bezoeken, zoals het startsein dat ze gaf voor de aanleg van de A30. ,,Ik weet het nog wel, in de stromende regen. Toen ik vandaag naar Ede reed moest ik ook weer denken aan het jongentje dat toen een brief gaf. Als de snelweg doorging zou het bedrijf van zijn vader van verkeersverbinding worden afgesloten." Bert Komdeur, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad: ,,Dat is toen opgelost." Maar Netelenbos komt niet alleen in deze omgeving voor haar werk. ,,Ik heb ook een fietsvakantie gehouden. Dat was tijdens de besprekingen van Paars I en ik wilde in de buurt blijven. Bovendien kom ik vaak in Wageningen, omdat mijn zus daar woont."

Eén van de belangrijkste taken voor 63-jarige wordt het verdiepte spoor bij station Ede-Wageningen. Voor december moet er een plan liggen, compleet met de financiering, anders gaat het niet door. ,,Dat is een hele uitdaging." Onder haar ministerschap ging het plan in de ijskast. ,,Er waren toen plannen voor het gehele traject Utrecht-Arnhem. Daar moest 12 miljard gulden voor op tafel komen. Dat kon Nederland toen niet aan. Het was niet het moment om zo'n mega-investering van de Nederlanders te vragen. Nu gaat het over andere bedragen." Er is 40 miljoen toegezegd via oud-minister Karla Peijs, maar dan moet er wel een goed onderbouwd plan komen. De provincie Gelderland heeft 30 miljoen euro toegezegd, zelf hoest Ede 10 miljoen euro op. Verder moet 30 miljoen euro komen uit de planontwikkeling. De overige 40 miljoen denkt Ede onder andere via subsidie uit Brussel te krijgen. ,,Dat er een oplossing moet komen voor de doorsnijding van Ede is evident. Het moet zo worden georganiseerd dat Ede er langdurig wat aan heeft." Het college van burgemeester en wethouders is blij dat Netelenbos zich hiervoor gaat inzetten.,,We zijn blij met de komst van Netelenbos. We kennen haar nog uit de tijd doortrekking van de A30, waarvoor ze 125 miljoen gulden veilig stelde. We hebben Cornielje gevraagd om iemand met goede contacten in Den Haag en die hebben we nu gekregen. We hopen dat ze nu ook de 70 miljoen euro veiligstelt die zijn toegezegd door het Rijk en de provincie Gelderland", aldus wethouder Wilke Dekker.

Als waarnemend burgemeester wil Netelenbos alle taken die daarbij horen gaan uitvoeren, dus ook het ambtsgebed uitspreken en diamanten bruidsparen bezoeken. ,,Bruidsparen bezoeken vind ik ontzettend leuk. Je hoort zoveel leuke verhalen." Wel zullen er afspraken moeten worden gemaakt over zaken die 's avonds en in het weekend spelen. ,,Omdat ik in Hoofddorp woon, kan ik niet 1, 2, 3 paraat staan." De verwachting is dat Netelenbos zeker tot januari in Ede werkzaam is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie