Leven met Lyme na tekenbeet
6 juni 2007 om 00:00 NieuwsZe kreeg eind vorig jaar plotseling veel lichamelijke klachten. Naast een barstende hoofdpijn (die soms na een kwartier weer verdween) verslapten haar spieren op de meest onverwachte momenten, gingen haar ogen in een week tijd sterk achteruit en kon ze de hele dag door slapen.
door Erik van Dam
Tegelijkertijd was haar driejarige dochtertje ‘s morgens als ze opstond al moe, zag het kind soms lijkbleek en had ze pijn in haar benen. ,,Maar de artsen konden niets vinden’’, zegt Erna. ,,Scans, onderzoeken, ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Ik wist dat er iets aan de hand was; ik viel binnen drie dagen twee keer uit het niets op de grond, omdat mijn spieren verlamd leken.”
Parasieten
Teken zijn spinachtige parasieten die zich vaak vastbijten in dieren. Daar voeden ze zich met bloed, waarna ze zich weer laten vallen. Sommige teken zijn geïnfecteerd met een bacterie, waardoor ze ziekten kunnen overbrengen.
Erna vermoedt dat ze de tekenbeet aan het eind van de vorige zomer heeft opgelopen. ,,Ik loop heel veel in het bos, dus de exacte datum weet ik niet. Tijdens een wandeling met mijn dochter en de hond in het bos tussen Otterlo en Ede is het waarschijnlijk gebeurd. Kort daarna kregen we namelijk vergelijkbare klachten.”
Ziekte van Lyme
Pas in december kwam Erna er achter dat ze de ziekte van Lyme had. ,,Op weg naar een feest in Putten was ik wat duizelig. Enkele dagen daarvoor was ik tot de ontdekking gekomen dat er een teek in mijn rug zat. Die heb ik er toen uitgehaald. Ik bracht mijn dochtertje naar mijn moeder en liet haar de plek op mijn rug zien. Er was inmiddels een rode kring ontstaan rond de plek waar de teek had gezeten.” Erna’s moeder schrok ontzettend en liet haar direct een krantenartikel over de ziekte van Lyme zien. ,,Ik ben diezelfde zaterdagavond direct naar de huisartsenpost in Ede gegaan.”
De dokter constateerde aan de hand van de rode kring dat Erna was geïnfecteerd met de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Ze begon gelijk met de antibioticakuur. ‘s Maandags werd er bij haar dochtertje bloed geprikt. De arts liet ‘s avonds weten dat de uitkomst de ziekte van Lyme was. De antibiotica verlichtte de pijn aan de bekken en de enorme hoofdpijnen aanzienlijk, hoewel Erna nog regelmatig pijn waarvan ze niet weet of het door Lyme komt. ,,Toch blijf ik positief. Ik laat me niet klein krijgen door een van de allerkleinste beestjes op aarde.”
Erna is oplettender geworden, sinds ze weet dat ze de ziekte van Lyme heeft. ,,Laatst ging de klas van mijn collega’s dochtertje naar het bos, voor de verjaardag van de juf. Toen ik dat hoorde, vroeg ik me direct af of ze wel goed voorbereid waren.” Een pet opzetten en na afloop het lichaam controleren op teken voorkomt vaak een hoop ellende.
Waarschuwingsborden
Uit recent onderzoek van de Wageningen Universiteit bleek dat in 2006 bijna een kwart van de teken in Nederland besmet is met de Borrelia-bacterie. Veel meer dan het Europese gemiddelde van 10 procent. Erna oppert dan ook voor het plaatsen van waarschuwingsborden bij bossen: ,,Er staan wel borden dat je je hond moet aanlijnen, maar voor de aanwezigheid van teken wordt amper gewaarschuwd. En dat terwijl mensen zich wel kunnen wapenen tegen teken.’’ Artsen raden mensen, die een tekenbeet oplopen, aan om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Zelf de teek verwijderen kan ook met behulp van een speciale pincet, verkrijgbaar bij de apotheek.
Voorbereiding
Erna wil geen paniek zaaien, maar wel mensen waarschuwen: ,,Een ieder die vergelijkbare klachten heeft en niet weet wat hem of haar mankeert, kan zich het beste laten prikken op de ziekte van Lyme. Bij mij duurde het immers ook een tijd voor ik door had wat er aan de hand was. Mensen moeten zich goed voorbereiden op een boswandeling en direct actie ondernemen als ze symptomen krijgen. Dat kan namelijk een hoop narigheid voorkomen.”