Ingezonden brieven

Nieuws

Lions bedankt!

De bewoners van de nu vijftienjarige Roodenburgh bedanken de Lionsclub Ede en Nederwoud voor de mooie dagtocht in hun gebied. We hebben genoten van de rit in luxe auto’s en de verhalen van de chauffeurs. Ook voor het gezellige samen koffie drinken in Belmonte in Lunteren en voor de lunch en avondmenu in het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur. Zelfs het weer werkte mee. Nederland is een prachtig land!

Bewoners Roodenburgh, Ede

Wie kent deze poes?

Sinds eind april kwam er bij ons een jong poesje aanlopen. Ze had honger en dorst en ze zocht waarschijnlijk een tehuis. Wij dachten eerst aan een zwerver, maar omdat ze ook wel een poosje weg was, dachten we , dat ze wellicht in de buurt een vast tehuis had. We meldden haar aan bij diverse instanties, de medewerkers van de dierenambulance scanden, maar zagen dat ze niet gechipt was. We hebben bij tientallen adressen in de buurt aangebeld, maar alles zonder succes.

De poes was altijd erg onrustig en miauwde veel; ze zocht ook steeds in de kasten. Dinsdagavond gebeurde er iets onverwachts. Toen mijn dochter bovenkwam zag ze plotseling op de slaapkamervloer een jong katje liggen. We wisten niet, dat de moederpoes zwanger was. Weer de instanties gebeld om advies. We zorgden voor een rustplekje voor moeder en kind.

‘s Ochtends sloop de poes naar buiten en een paar minuten later kwam zij terug met weer een jong poesje. Een paar uur later lieten we de poes weer naar buiten en volgden haar pad, ze liep de laan in richting een afdakje met tuinspullen, daar troffen we na op het geluid van gekrijs afgegaan te zijn een derde jong.

Onze vraag is: wie kent deze poes? Als er geen reactie komt, dan is het vrijwel zeker een zwerfpoes en dan zullen wij de moeder met haar jongen helaas naar het asiel moeten brengen.

A. Kempees, Bennekom

Tel. 0318-414867

Twee zeefdrukken

Wie vond ze op dinsdagavond 12 juni rond 18.15 uur, bij de inrit naar de parkeergarage van Ziekenhuis Gelderse Vallei? Omdat ik een fiets uit de kelder haalde, zette ik de ingelijste zeefdrukken ‘even’ buiten, en vergat ze. Bij navraag bij de balie van het ziekenhuis en de afdeling ‘gevonden voorwerpen’bij de politie heb ik nog geen reactie gekregen. Wat is nu zo erg? Die zeefdrukken zij niet van mij. Ik ging ze afleveren. Wil de vinder zo vriendelijk zijn de zeefdrukken terug te geven, zodat ze naar de échte eigenaar kunnen.

Telefoon: 0318-414379; 0318-0434343 (ziekenhuis); of 0900-8844 (Politie Ede).

Pieter Vermeulen, Bennekom

‘Zaak stinkt’

Bennekom, Wilhelminaschool, Kierkamperweg, Nieuwbouw. Als ik deze woorden noem gaan er denk ik bij veel betrokkenen klokken luiden. Eerst een vraag; Hoe zit het er eigenlijk mee? Ik heb kinderen op deze school en men is al jaren bezig met plannen om voor onze kinderen een nieuwe school te bouwen. Tot nu toe is het zo dat de kinderen nog steeds les krijgen in een bouwval dat op belangrijke punten niet voldoet aan onderwijskundigenregelgevingen en zelfs op enkele punten niet voldoet aan gezondheidsnormen. Onze kinderen krijgen les in klaslokalen waar veel te veel geluid op staat en waar ook een belabberde luchtkwaliteit is. Het maakt lawaai en het stinkt. Eind 2005 zijn met veel bombarie plannen in de raad aangenomen om, dacht ik toen, tot een snelle realisering van de nieuwbouw te komen. We zijn nu bijna ruim anderhalf jaar verder en niemand hoort er meer wat van.

Ik heb wel begrepen via, via, dus niet via de kanalen waar van je verwacht dat er informatie zou kunnen komen dat alles te maken heeft met de volgende zaken. 1.Er rijdt te veel verkeer over de Kierkamperweg en de Commandeursweg. Er is te veel geluid en je mag volgens de wet eigenlijk geen basisschool bouwen op deze plek. Als er te veel geluid is lopen kinderen leerachterstanden op.

2. Het geluid is één maar men wil ook allerlei andere nieuwe bestemmingen geven aan het gebied zoals een Medische centrum, woningen en appartementen, parkeerterreinen en ik heb gehoord ook nog een nieuwe weg. Men zit heel erg in zijn maag met fijnstofnormen heb ik begrepen. Van te veel fijnstof wordt je ziek, vooral kwetsbare kinderen met luchtweg aandoeningen. 3. Dan is er ook nog een ouderforum van ongeruste ouders wat allerlei eisen stelt aan hoe groot het schoolplein moet zijn. “Onze kinderen moeten rennen anders worden ze te dik” zeggen ze bijvoorbeeld. 4. Er zijn, wat men dan noemt ”hangjongeren” die ook daar weg moeten, maar ja waar moeten ze dan wel heen.

5. Dan is er ook nog de geldkwestie; wie moet alles betalen? Nu zijn de ambtenaren op het vernieuwde Gemeente huis heel druk aan het rekenen en tellen en tekenen en schuiven en plakken en meten en praten en vergaderen om te zorgen dat het allemaal voor elkaar komt. Eens. Tja, daar sta je dan weer zoveel jaren later. Je kinderen nog steeds in een krot naar school en de hoge dames en heren maken er een potje van. Gesjoemel met cijfers en gesteggel met normen. Normen en cijfers komen voort uit waarden. Wat is het belang dat we hechten aan onze waarden? De gemeente had zo’n leuke zin, ook iets met “wat is de waarde van je norm” of andersom. Ik doe wederom een beroep op onze bestuurders, zoals het schoolbestuur CNS Ede, het gemeentebestuur en, als hoogste gezagsdrager de gemeenteraad.

Schiet eens een beetje op alsjeblieft!” We moeten een nieuwe school en snel een beetje, je hebt 41 jaar kunnen sparen voor die nieuwe school. Hou je gewoon aan de wet , waarin gezondheidsnormen voor basisschoolkinderen verankerd liggen en ga het je niet nodeloos moeilijk maken door van alles en nog wat te willen en wensen wat je met gesjoemel voor elkaar moet krijgen. Ten eerste; dat lukt niet en ten tweede dat kost weer jaren en jaren ten koste van gezondheid en welzijn van kinderen.

Bart van den Goorbergh, Bennekom

advertentie