Water op rantsoen? Zondag meest geschikte dag

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Wanneer de overheid ooit energiebeperkende maatregelen moet nemen, zoals het rantsoeneren van water, lijkt zondag een dag bij uitstek. Tenminste, als het aan de gemiddelde bezoeker van de Edese maandagmarkt ligt. Zeker de helft van de ondervraagden ondervond nauwelijks hinder van de waterleidingbreuk, zondagmorgen. Dit deel sliep voornamelijk uit.

door Henny Jansen

En de vroege vogels roeiden, in het spaarzame water, met de riemen die ze hadden.

,,Mijn vrouw haalde me gillend uit bed”, vertelt marktmeester Piet van Droffelaar. ,,Geen water!. Nou ja, mijn hoofd onder de kraan lukte deze keer dus niet. Maar het koffiezetapparaat was gevuld, en daarna ben ik weer even in bed gedoken.”

,,Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”, legt J. de Kruijff uit. ,,In de kelder heb ik altijd een voorraadje water staan. Maar dat dat niet voor iedereen geldt, merkte ik later bij het benzinestation van De Haan. Hele rijen mensen. Hamsteren dus. Zoveel mogelijk water werd meegenomen. Ik moest wel lachen om de smoesjes die mensen verzonnen, toen de voorraad bronwater begon op te raken. Vader was ziek, en moeder had diarree.”

Meerdere inwoners hadden op de benedenetage wel voldoende druk voor een beetje water. ,,En de regenton is natuurlijk ook een uitkomst”, glimlacht Edenaar Ton Goedhart. Dan kun je in ieder geval het toilet doorspoelen. ,,Bovendien is een zondag niet zo erg”, is de mening van marktkoopman Rink Kamstra. ,,Doordeweeks zou je er veel meer last van hebben.”

In een ander geval brengt familie altijd uitkomst. Dat was tenminste de ervaring van het echtpaar Versteeg van de Kleefsehoek. ,,Onze dochter woont aan de Kralenbeek, en had wel water. Ze kwam al snel met koffie aanzetten. Maar we moesten wel erg nodig naar het toilet. Toen zijn we maar met haar naar Veldhuizen gegaan, en meteen even lekker gedoucht. Toen we rond het middaguur weer thuis waren, was er weer water. Maar je gaat wel relativeren. Wat is een mens zonder water? In Afrika moeten mensen vaak kilometers lopen voor een beetje water.”

De 77-jarige Jan de Groot vertelt dat hij nog nét voldoende water had om zijn tanden te poetsen. ,,En in de koelkast zit altijd voldoende vocht.” De koopwaar van bloemist Cees Plate staat er nog steeds fraai bij. ,,Dat komt door de koeling. Bovendien hebben we bij het bedrijf een pomp. En bovendien, in het buitenland zitten ze zó vaak zonder water.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie