Storm en vele regen oorzaak geknapte waterleiding

Nieuws

,,Van een spontane waterbreuk is het niet meer te achterhalen wat de oorzaak is. Het kan van alles zijn geweest. Toch kan ik me voorstellen dat tijdens de storm in januari door de wortels van de hoge bomen al de eerste haarscheuren zijn ontstaan in de leiding. Er zijn toen namelijk veel lekkages geweest in Nederland die door boomwortels werden veroorzaakt. Daar komt dan het natte weer van de afgelopen weken bij dat aan de breuk heeft bijgedragen”, vertelt Dick Jonker, woordvoerder van waterbedrijf Vitens. Door de regen is de grond verzadigd geraakt en neemt de druk op leidingen toe.

EDE - De grote storm op 19 januari kan de basis gelegd hebben voor het grote lek in de hoofdwaterleiding aan de Nettelhorst. In de nacht van zaterdag op zondag knapte de leiding, waardoor zeker zeventigduizend inwoners zonder water kwamen te zitten.

De storingsdienst van Vitens merkte het incident iets na 2 uur ‘s nachts op. Vrijwel meteen meldden ook al verzorgingshuizen uit de omgeving en ziekenhuis Gelderse Vallei zich bij Vitens. Die hebben de daarop volgende uren gebruik gemaakt van een noodwatervoorziening.

Vitens schakelde wegens de omvang van de storing ook gemeente, brandweer en politie in voor calamiteiten. Maar die hebben zich volgens Jonker nergens voorgedaan. Vanaf zondag 10.00 uur kregen de eerste aansluitingen weer water. Rond 12.30 uur waren alle problemen voorbij. ,,De storingsleider gaat vandaag (maandag) ter plekke kijken hoe de situatie eruit ziet.” De geknapte hoofdwaterleiding ligt enkele meters onder een groenstrook met een sloot. ,,Die zal moeten worden drooggelegd. Dat doen we in overleg met de gemeente Ede. We hebben geen haast meer, omdat er een omleiding is geplaatst en iedereen in Ede weer water heeft. We kunnen nu in alle rust kijken hoe we het gaan oplossen.” Wel is duidelijk dat bij regen er geen herstelwerkzaamheden kunnen plaatsvinden. ,,Er wordt voor volgende week mooi weer voorspeld, dus het kan zomaar zijn dat dan pas de leiding wordt gerepareerd”, aldus Jonker.

advertentie