Ede wordt Millenniumgemeente

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Ede - Net voor de internationale dag voor de Millenniumdoelen, 07-07-07, heeft de gemeenteraad van Ede een motie van GroenLinks/PE om Millenniumgemeente te worden vastgesteld.

Door deze motie zet de gemeente zich in voor het behalen van de Millenniumdoelen. Dit zijn 8 concrete doelen in de aanpak van de belangrijkste wereldproblemen. In 2000 hebben 189 regeringen, waaronder Nederland, zich op een VN top verbonden aan de millenniumdoelen. Doelen gericht op het uitbannen van armoede en honger en het verbeteren van het klimaat en de duurzaamheid. Deze doelen moeten in 2015 zijn behaald. Aanstaande zaterdag 7 juli 2007 zijn we precies halverwege. Er zijn resultaten behaald, maar een aantal doelen blijft achter.

Met de motie verbindt de gemeente zich aan 8 doelstellingen waarbij de motie de nadruk legt bij de doelstellingen 7 en 8, respectievelijk "er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu" en "er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp". Hiermee krijgt de actie een steun in de rug.

Wereldproblemen en de relatie met Ede? ,,Het gaat om maatschappelijk verantwoord besturen, ondernemen en consumeren. Ieder kan in zijn eigen rol iets betekenen,'' zegt GroenLinks/PE fractievoorzitter Eric Leltz. ,,Van welk hout maken we beschoeiingen, wat voor kopieerpapier gebruiken we, kunnen we wat meer bij de wereldwinkel kopen en welke koffie drinken we? Een bewustere keuze hoeft niet veel extra te kosten.'' De gemeente Ede is al op veel fronten goed bezig om uitvoering te geven aan de Millenniumdoelstellingen. Zo gebeurt er het nodige op het gebied van klimaatbeleid. Maar Ede verklaren als millenniumgemeente is meer dan een vlag op de activiteiten. We geven duidelijk een signaal af, en daarmee het goede voorbeeld, dat de medemens en het milieu er daadwerkelijk toe doen.

GroenLinks/PE wil met de motie ook de burgers betrekken bij de Millenniumdoelen. Hiervoor moet een Comité van Aanbeveling worden aangesteld. Dit comité kan de schakel zijn tussen de gemeenteraad en de bevolking. Het comité kan initiatieven ondersteunen die een bijdrage leveren aan het halen van de Millenniumdoelen. In het bijzonder denkt de fractie van GroenLinks/PE aan inwoners die affiniteit en ervaring hebben met één van de doelen, om zo het initiatief en de verantwoordelijkheid met de edese bevolking te delen.

De 8 millenniumdoelen

1. Het uitbannen van honger en armoede

2. Alle kinderen kunnen naar school

3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten

4. Tegengaan van kindersterfte

5. Tegengaan van moedersterfte

6. Uitbannen van HIV/Aids, malaria en andere ziektes

7. Meer mensen leven in een duurzaam leefmilieu

8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp

Zie ook op www.millenniumdoelen.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie